0

ZVANIČNA PREMIJERA: Tesla Model Y

Najnoviji automobil u ponudi kompanije Tesla jeste Model Y, kompaktni krosover koji platformu i dobar deo komponenti deli sa Model 3, a startuje po ceni od 47.000 dolara

Foto: Tesla

Foto: Tesla

Kao što je i najavila, kompanija Tesla predstavila je potpuno novi model u svojoj ponudi koji nosi naziv Model Y. Reč je o kompaktnom krosoveru, koji bi u prodaji trebalo da se pojavi već naredne godine, a kupci već sada mogu da ga poruče uz depozit od 2500 dolara.

pročitaj još

  Kada je reč o dizajnu, Model Y nastavlja tamo gde su stali Model X i Model 3, s tim da umesto tzv. „gullwing“ vrata koje ima Model X, ovaj krosover poseduje dva para klasičnih vrata, doduše bez okvira za stakla. Ono čime se Model Y može pohvaliti jeste i nizak koeficijent otpora vazduha od svega 0,23.

  Foto: Tesla

  Foto: Tesla

  Model Y je nešto veći od aktuelnog Model 3 sa kojim deli i platformu kao i veći deo komponenti. Kompanija Tesla će u startu ponuditi tri verzije ovog modela – Long Range, Dual-Motor AWD i Dual-Motor Performance. Long Range verzija ima autonomiju od 500 km, maksimalnu brzinu od 210 km/h i ubrzanje do 100 km/h za oko 5,8 sekundi. Njegova cena iznosi 47.000 dolara. Dual-Motor AWD ima nešto manju autonomiju, od 450 km, maksimalna brzina je veća i iznosi 220 km/h dok ubrzanje do 100 km/h traje oko pet sekundi. Njegova cena je 51.000 dolara.

  Foto: Tesla

  Foto: Tesla

  Vrh ponude zauzima Dual-Motor Performance takođe ima autonomiju od 450 km, ali mu je maksimalna brzina 240 km/h, a sprint do „stotke“ za manje od četiri sekunde. Njegova cena startuje od 60.000 dolara. Ono što treba naglasiti jeste da je Model Y kompatibilan sa najnovijom generacijom Teslinih brzih punjača te da za svega 5 minuta, obezbeđuje oko 120 km autonomije.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: krosover, model y, noviteti, suv, tesla