0

Hellenic Petroleum objavio finansijske rezulatate za 2018. godinu

Rekordna proizvodnja i visoka profitabilnost energetskog lidera u regionu...

Foto: EKO Serbia

Foto: EKO Serbia

Grupacija Hellenic Petroleum objavila je finansijske rezultate za četvrti kvartal i celu fiskalnu 2018. godinu.Dobit pre odbitka kamata, poreza na dobit, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u fiskalnoj godini iznosila je 730 miliona evra (-12%) sa neto prihodom od 296 miliona evra (-20%).

pročitaj još

  Grupa je svakako ostvarila izuzetne rezultate, jer je zahvaljujući unapređenim prerađivačkim kapacitetima i proizvodnji u 2018. godini, u odnosu na prošlu godinu, nadomestila očekivani pad profitabilnosti usled pogoršanja uslova za preradu, koje potvrđuju slabije referentne marže i jači evro.

  Foto: EKO Serbia

  Foto: EKO Serbia

  Tokom godine koja se svrstava među najbolje kada je reč o prerađivačkim performansama, Grupa je zabeležila istorijski nivo proizvodnje od 15,5 miliona metričkih tona (MT) (+ 3%) i nivo prodaje od 16,5 miliona MT (+ 4%), dok se izvoz još više povećao dostigavši rekordnih 9,4 miliona MT, čime je Grupa postala jedan od najvećih izvoznika u Grčkoj.

  Prema rezultatima u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (IFRS), neto prihod je iznosio 215 miliona evra (-44%), što je posledica gubitaka zabeleženih u četvrtkom kvartalu u vezi sa procenom zaliha zbog pada cena nafte.

  Foto: Luka Kulundžić/TopSpeed

  Foto: Luka Kulundžić/TopSpeed

  Zahvaljujući izuzetnim rezultatima, razboritoj finansijskoj strategiji i završetku procesa prodaje udela u DESFA kompaniji “SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings SA”, za novčanu naknadu od 284 miliona evra, Grupa može izvestiti o poboljšanom bilansu stanja i nižoj ceni finansiranja.

  Poslovanje grupe Hellenic Petroleum, koja posluje na tržištima Grčke, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Republike Severne Makedonije, Kiprai odlični rezultati u 2018. godini, potvrdili su lidersku poziciju Hellenic Petroleuma u jugoistočnoj Evropi. Kompanija EKO Serbia, članica grupacije Hellenic Petroleum, u Srbiji posluje od 2002. godine kroz maloprodajnu mrežu EKO benzinskih stanica.

  Izvor: PR EKO Serbia

  chats-viber-ts

  Tagovi: benzin, eko serbia, gorivo, hellenic petroleum, nafta, svet