0

URUS VIŠE NIJE NAJBRŽI SUV: Stigao Bentley Bentayga Speed!

Predstavljanjem modela Bentayga Speed sa maksimalnom brzinom od 306 km/h, nezvanična, ali itekako prestižna „titula“ najbržeg serijskog SUV-a seli se iz Italije u Veliku Britaniju

Foto: Bentley

Foto: Bentley

Možda vam se čini kako je svejedno da li imate mogućnost da jurite 305 ili 306 km/h, ali to može da napravi razliku da li ste vlasnik najbržeg SUV modela na svetu ili ne. Sve ovo govori da je Bentley imao na nišanu Lamborghini Urus dok je radio na modelu Bentayga Speed.

pročitaj još

  Foto: Bentley

  Foto: Bentley

  Speed je, inače, tradicionalna oznaka za one najsnažnije modele u gami britanskog proizvođača. Sada je prvi put primenjena kod SUV modela Bentayga koji dobija unapređeni 6.0 W12 twin-turbo motor od 635 KS i “mamutskih” 900 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Bentley Bentayga Speed, prema navodima fabrike, od 0 do 100 km/h stiže za 3,9 sekundi i prestaje da ubrzava tek na 306 km/h (190 milja na sat).

  Foto: Bentley

  Foto: Bentley

  Pored tamnih svetlosnih grupa i maske hladnjaka, nižih pragova, te drugih ekskluzivnih elemenata na karoseriji, poput točkova od 22 inča i istaknutog krovnog spojlera, posebno se ističu keramičke kočnice, rezistentne na temperature do 1000 stepeni Celzijusa, lakše za 20 kg od konvencionalnih čeličnih diskova.

  Foto: Bentley

  Foto: Bentley

  Poput ostalih Bentayga, verzija Speed poseduje 4WD pogon, vazdušno oslanjanje i elektronski kontrolisan zadnji diferencijal, a tu je i elektronsko upravljanje poprečnim stabilizatorima. Međutim, ono po čemu se izdvaja jeste specijalno kalibrisani režim Sport kako bi se dobio maksimum iz motora, adaptivnog oslanjanja (Bentley Dynamic Ride) i osmostepene automatske transmisije, a sve to zarad vrhunskih perfromansi.

  Foto: Bentley

  Foto: Bentley

  Budući da je Bentayga deklarisana kao luksuzni svestrani SUV koji ne preza od izazova van asfalta, osim u obaranju brzinskih rekorda vlasnici će moći da uživaju u vožnji na svim podlogama i to u specijalno kreiranom ambijentu.

  Foto: Bentley

  Foto: Bentley

  Naime, kokpit je poprimio ekskluzivna obeležja poput alkantare koja je prvi put ponuđena u ovom modelu, tako da je prepoznatljiv Bentley luksuz pojačan dozom prestiža kod verzije Speed.

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: bentayga, bentley, noviteti, speed