0

SA JAČIM SRCEM: Range Rover Sport HST

Sportski terenac u gami Land Rovera dobio je pojačanje u vidu novog trolitarskog rednog šestocilindarskog motora koji oslobađa okruglo 400 konjskih snaga

Foto: Land Rover

Foto: Land Rover

Britanski proizvođač specijalizovan za izradu terenskih vozila obogatio je ponudu za Range Rover Sport. Naime, pripremljen je potpuno nov Ingenium benisnski agregat koji debituje u specijalnoj ediciji Range Rover Sport sa oznakom HST.

Reč je o motoru sa šest cilindara u liniji, kapaciteta 3,0 litara, maksimalne snage 400 „konja”. Ovaj pokretač sa twin-turbo tehnologijom odmenjuje dosadašnji V6 benzinski motor, a odlikuje ga bolji odziv na komandu gasa te mirniji i ujednačeniji rad.

Foto: Land Rover

Foto: Land Rover

Pored novog rasporeda cilindara, specifičnost predstavlja i električni kompresor sposoban da se zavrti i do 120.000 obrtaja u minutu za svega pola sekunde. Osim toga, uz pomoć elektromotora i baterije od 48 V implementirana je tzv. Mild Hybrid tehnologija, pa je prosečna potrošnja spuštena na 9,3 litara uz C02 emisiju od 213g / km (mereno po NEDC ciklusu).

Inače, Range Rover Sport HST prepoznatljiv je po specijalnim dodacima, kako na eksterijeru tako i u unutrašnjosti. Kupci će imati izbor između pet posebnih boja karoserije i dve boje točkova, dok je kokpit ubogaćen dinamičkim prednjim sedištima podesivim u 16 pravaca, HST značkama, saten sivim polugama za menjanje „brzina“, te specijalnim „finišom“ na upravljaču i ručici osmostepenog  automatskog menjača.

Foto: Land Rover

Foto: Land Rover

Naravno, snaga se prenosi na sva četiri točka, a ovim procesom upravlja sofisticirani sistem Terrain Response 2 koji prilagođava rad zavisno od vrste podloge po kojoj se automobil kreće. Novi model već je dostupan za naručivanje na matičćnom tržištu, a cena u Velikj Britaniji kreće od 81.250 funti.

Uroš Dedić/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: hst, land rover, noviteti, range rover sport, suv