0

POČELA PRODAJA U SRBIJI: Nova KIA Ceed od 12.990 evra

Ovih dana počela je prodaja nove generacije KIA Ceed, a povodom dolaska novog modela na naše tržište, ovlašćeni uvoznik održao je statičku prezentaciju za predstavnike medija u hotelu President, u Kovilovu

Foto: TopSpeed

Foto: TopSpeed

Nova generacija KIA Ceed, koji je debitovala na prošlogodišnjem Salonu automobila u Ženevi, ovih dana je napokon stigla i na naše tržište, a ovlašćeni uvoznik je tim povodom održao prezentaciju za predstavnike medija u hotelu President Kovilovo Resort.

pročitaj još

  Sada još više orijentisan na evropsko tržište, novi Ceed je razvijen i proizveden u Kijin centrima na prostoru Evrope, gde će biti i fokus prodaje nove generacije ovog modela. Uz to, delimično je izmenjen i naziv modela, te je umesto cee’d, novitet postao Ceed – što u KIA Motorsu podrazumevaju pod “Community of Europe with European Design”.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Vizuelno, novi Ceed prati dizajnerski put kojim je krenula nova generacija modela Sportage, a zatim i maleni Rio, sa agresivnim, ali istovremeno elegantnim izgledom prednjeg dela vozila, sa karakterističnim oblikom prednje maske, dok „zadnjicu“ krase nešto smirenije forme.

  Novitet je baziran na K2 platformi koja je razvijena u evropskom centru KIA, u Frankfurtu, a odlikuje se modernim, nezavisnim oslanjanjem napred i pozadi, koje je posebno prilagođeno evropskim kupcima. Automobil je za 23 mm kraći u odnosu na aktuelni model, ali se boljom organizacijom dobilo dodatnog prostora, ne samo za putnike pozadi, već i u prtljažnom prostoru, koji je za 15 litara veći nego ranije.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Unutar kabine sada se nalazi novi displej infotainment sistema, dijagonale 5,0 ili 7,0 inča, zavisno od paketa opreme, dok je za najviši nivo opreme rezervisan 8,0-inčni displej, osetljiv na dodir, sa inkorporiranim Apple CarPlay i Android Auto softverom.

  Kupcima su na raspolaganju tri pogonske jedinice – dva benzinska i jedan dizel agregat. Najmanji u ponudi jeste unapređeni trocilindarski 1.0 T-GDi motor od 120 konjskih snaga i 172 Nm, a umesto dosadašnjeg 1,6-litarskog atmosferskog benzinca, stigao je novi Kappa 1.4 T-GDi, koji oslobađa 140 konjskih snaga i 242 Nm obrtnog momenta.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Ljubitelje dizela i dalje će „služiti“ dobro poznati 1,6-litarski CRDi, koji je takođe dostupan u dve verzije snage – od 115 i 136 „konja“. U verziji sa 136 konjskih snaga, motor oslobađa 280 Nm ukoliko je “uparen” sa 6-stepenim manuelnim, odnosno 320 Nm ukoliko dolazi sa 7-stepenim DCT menjačem, koji je dostupan i kod benzinskog 1.4 T-GDi motora.

  Prodaja novog Ceed već počela u svim KIA salonima širom Srbije, cena startuje od 12.990 evra, a prve isporuke se očekuju krajem februara.

  Tijana Stefanović/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: ceed, domaće, kia, prodaja, srbija