0

KINESKI ZMAJEVI: AIWAYS Nathalie i U5 stižu u Ženevu!

Kineska kompanija AIWAYS će u Ženevi predstaviti dva nova automobila – električni SUV po imenu U5 kao i metanol-električni supersportski model Nathalie, razvijen u saradnji sa Gumpertom

Foto: AIWAYS

Foto: AIWAYS

Da su kineske auto-kompanije u velikom zamahu i pohodu na evropsko tržište, potvrđuje i vest da je prilično nepoznat proizvođač AIWAYS najavio premijeru čak dva potpuno nova modela – električnog SUV-a i supersportskog automobila, na predstojećem Salonu automobila u Ženevi.

pročitaj još

  Foto: AIWAYS

  Foto: AIWAYS

  Prvi model, električni SUV, poneće oznaku U5, a trebao bi da bude „jeftina“ alternativa premjum modelima kao što su Mercedes EQC i Audi e-tron. Prema najavama, snaga pogonske jedinica biće 190 „konja“ i 315 Nm, dok će autonomija iznositi čak 460 kilometara.

  Foto: AIWAYS

  Foto: AIWAYS

  Drugi model koji će se predstaviti publici u Ženevi jeste supersportski Nathalie, razvijen u saradnji sa Rolandom Gumpertom, a koji za pogon koristi metanol i električnu energiju. Zapravo, metanol se koristi za proizvodnju električne energije, kojom se pokreću četiri elektromotora preko dvostepene transmisije.

  Foto: AIWAYS

  Foto: AIWAYS

  Prema do sada dostupnim podacima, Nathalie bi trebalo da oslobađa čak 800 konjskih snaga, do 100 km/h da ubrzava za svega 2,5 sekndi uz maksimalnu brzinu od preko 300 km/h! A sve to, uz neverovatnu autonomiju od čak 1200 kilometara.

  Foto: AIWAYS

  Foto: AIWAYS

  Nathalie će biti proizveden u svega 500 primeraka, a prve isporuke ovog, verovatno izuzetno skupog, superautomobila trebale bi da krenu ove godine.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: aiways, gumpert, nathalie, noviteti, suv, u5