0

ŠESTA GENERACIJA STIGLA: Predstavljen novi Ford Explorer

Pred početak Salona automobila u Detroitu, Ford je predstavio novu, šestu generaciju svog popularnog SUV modela Explorer, koji će, po svemu sudeći, dolaziti i na evropsko tržište

Foto: Ford

Foto: Ford

Ford je pred početak Salona automobila u Detroitu, predstavio novu, šestu po redu generaciju SUV modela Explorer, koji se proizvodi od 1990. godine i predstavlja najbolje prodavani SUV na tržištu Amerike, a aktuelni model u prodaji se nalazi još od 2010. godine.

pročitaj još

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Pored radikalno drugačijeg dizajna, Ford se kod šeste generacije vratio „korenima“ te je na osnovnim verzijama, koje ne dolaze sa 4WD pogonom, prenos snage ponovo poverio zadnjim točkovima, za razliku od aktuelnog modela koji je nudio pogon na prednje, kao i na sva četiri točka.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Kao što je to i običaj za vozila ove klase koja se prodaju na tržištu Severne Amerike, već i osnovna oprema je veoma bogata, a podrazumeva električno otvaranje i zatvaranje vrata prtljažnika, infotejnment displej osetljiv na dodir, dijagonale 8 inča, Wi-Fi sistem, kao i FordPass Connect navigaciju.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  U višim paketima opreme dobija se i asistencija pri kočenju, kao i pri parkiranju, dok je standardni deo opreme Ford Co-Pilot360 koji objedinjuje nekoliko sistema, kao što su upozorenje pri izlasku iz kolovozne trake, detekcija i izbegavanje pešaka, detekcija vozila u „mrtvom uglu“, itd.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Kada je reč o motorizaciji, novi Explorer pokreće unapređeni 2,3-litarski Ecoboost turbo benzinac od 300 konjskih snaga, dok je snažnija opcija 3,0-litarski V6 twin-turbo od 365 „konja“, inače najsnažniji agregat ikada ugrađen u neki Explorer. Sa pomenutim motorima „uparena“ je nova 10-stepena automatska transmisija.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Iako će cene biti zvanično saopštene tek na predstojećem Salonu automobila u Detroitu, najavljeno je da će novi Explorer biti za oko 400 dolara skuplji od aktuelnog, što će reći da će osnovna verzija sa 2,3-litarskim Ecoboost motorom i pogonom na zadnje točkove koštati oko 32.500 dolara. Ono što je zanimljivo jeste da je Ford za april ove godine najavio novi SUV za Evropu, koji će, po svemu sudeći, biti novi Explorer.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 4wd, ecoboost, explorer, ford, noviteti, suv