0

SVETSKA PREMIJERA U LAS VEGASU: Mercedes predstavio novi CLA

Nemački premijum proizvođač predstavio je drugu generaciju najmanjeg kupea sa četvoro vrata na Sajmu elektronike u Las Vegasu

Foto: Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Sa 750.000 prodatih primeraka i čak 75 odsto vlasnika koji pri sledećem izboru ostaju verni brendu, Mercedesov model CLA zauzima izuzetno važnu poziciju u širokoj gami „trokrake zvezde“. Jedan je od pripadnika sve brojnije porodice kompaktnih modela (A-Klasa, CLA, CLA Shooting Brake, B-klasa) te privlači mlađe kupce i one koji ranije nisu vozili Mercedes. Upravo je CLA otvorio vrata za ulazak kompaktnih Mercedesa na američko tržište. Reč je o modelu koji je baziran na A-klasi, ali zahvaljujući GT formi kupea sa četvoro vrata u sebi nosi više sportskih obeležja, više ekskluzivnosti, a poseduje i veći prtljažnik (460 litara).

pročitaj još

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Sada je u Las Vegasu, na CES Show 2019, predstavljena druga generacija CLA i nije slučajno što su u Štutgartu odlučili da u Americi i to baš na najvećem svetskom sajmu elektronike, prikažu novi model. Reč je o automobilu koji pleni privlačnim dizajnom dok u sebi skriva čitav spektar savremenih tehnologija.

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Sa dužinom 4.688 mm, širinom 1.830 i visinom 1.439 milimetara od prethodnika je duži i niži, dok kombinacija produžene linije, malih staklenih površina i vrata bez okvira daju CLA sportski i ujedno elegantni pečat. Aerodinamika je dovedena na viosk nivo, što potvrđuje podatak o koeficijentu otpora vazduha Cd 0,23.

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  U unutrašnjosti, svi elementi su projektovani tako da budu „visoko-tehnološki“ i „mladalački avangardni“. Kao i kod A-klase, jedinstvena unutrašnja arhitektura se posebno ogleda u obliku posebno avangardnog dizajna komandne table – dizajneri su u potpunosti odbacili gornji štitnik iznad komandne table. Ambijentalno osvetljenje dodatno naglašava unutrašnji efekat. Otvori za ventilaciju su izrađeni u sportskom izgledu turbine i predstavljaju još jedna izuzetan detalj.

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Posebno se ističu mogućnosti povezivanja sa MBUX sistemom i asistentom koji prepoznaje sve složenije glasovne komande, zavisno od jezika i tržišta. Recimo, u SAD ga možete pitati za vremensku prognozu, podatke sa berze, najnovije rezultate NBA lige, ali i recimo “koji azijski restoran prilagođen deci se nalazi u okolini, a da nije kineski, ni japanski…“, i na sve to ćete dobiti odgovor!

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Da je puno pažnje posvećeno komforu ukazuje tzv. ENERGIZING comfort kontrola sa efektom wellnessa tokom vožnje. Energizing comfort control povezuje različite komforne sisteme u vozilu. Inteligentne preporuke Energizing COACH-a u okviru ENERGIZING Paketa plus su nešto potpuno novo. Opšte gledano ENERGIZING comfort control sistematski koristi funkcije klimatizacije vazduha u kabini i sedištima (grejanje, ventilacija, masaža) kao i osvetljenje i muziku.

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Sve to Mercedes kod modela CLA stavlja u prvi plan, kao i LED Multibeam glavna svetla sa 18 individualno kontrolisanih dioda, dok su LED High Performance glavna svetla još jedna opcija. Intelligent Drive napredne funkcije sa S-klase, koje uključuju poboljšanu kameru sa radarskim sistemom, korišćenje podataka sa mape i navigacije za pomćne funkcije tokom vožnje, Active Distance Assist DISTRONIC kao deo opcionog Driving Assistance Paketa, Active Emergency Stop Assist i intuitivno lako razumljiv Active Lane Change Assist, kao i PRE-SAFE PLUS može prepoznati neposrednu opasnost od naletanja drugog vozila na vaše vozilo sa zadnje strane.

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Tek za kraj Mercedes ostavlja podatke o motorizaciji, koja očigledno ostaje u drugom planu kod publike u Las Vegasu. Predstavljeni model je CLA 250, što znači da ga pokreće 2,0-litarski četvorocilindarski benzinac od 225 KS, sa 350 Nm makismalnog obrtnog momenta. Za prenos je standardan šestostepeni ručni menjač dok je opciono pripremljen i automatski 7G DCT sa dvostrukim kvačilom. Pored pogona na prednje točkove, u ponudi će naravno biti integralni tzv. 4MATIC.

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: ces show 2019, cla, las vegas, mercedes-benz, noviteti