0

MONSTRUM NA ČETIRI TOČKA: Valkyrie dobija atmosferski V12 motor od 1000 “konja”!

Aston Martinov hipersportski automobil Valkyrie, koji bi uskoro trebalo da debituje u serijskom izdanju, pokretaće atmosferski V12 motor koji se “vrti” do 11.000 obrtaja, a oslobađa čitavih 1000 “konja”!

Foto: Aston Martin

Foto: Aston Martin

Da Aston Martin već uveliko “finišira” projekat svog hipersportskog automobila Valkyrie, odavno nije tajna. Međutim, sada iz sedišta ovog prestižnog britanskog proizvođača stižu i prve detaljnije informacije kada je reč o pogonskoj jedinici koja će pokretati pomenuti automobil.

pročitaj još

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  U pitanju je atmosferski 6,5-litarski V12 motor, razvijen od strane Coswortha i Red Bull Racinga, čija je snaga deklarisana na tačno 1000 “konja” koje oslobađa pri “vrtoglavih” 10.500 obrtaja u minutu (crveno polje počinje na 11.000 o/min) dok se maksimalni obrtni moment od 740 Nm postiže na nešto “prizemnijih” 7000 o/min.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Ono što je interesantno jeste da je sam motor strukturalni deo vozila, što će reći da se na njega „kači“ oslanjanje zadnjih točkova te se njegovim vađenjem, Valkyrie bukvalno „preseca“ na pola i gubi fizička veza između prednje i zadnje osovine.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Uz pomenuti atmosferski agregat, Valkyrie će biti opremljen i KERS sistemom koji bi trebao da obezbedi dodatnih 150 konjskih snaga, po potrebi…

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 1000 konja, aston martin, noviteti, v12, valkyrie