0

L.A. AUTO SHOW 2018: Jeep Gladiator

Nakon 26 godina, američki proizvođač specijalizovan za izradu terenskih vozila u ponudu vraća pikap, Jeep Gladiator, koji je utemeljen na novom Wrangleru

Foto: Jeep

Foto: Jeep

Na domaćem terenu, na Salonu automobila u Los Anđelesu, Jeep je premijerno prikazao model Gladiator. Ovim potezom, američki proizvođač terenskih vozila koji je kontinuirano imao u ponudi pikapove još od 1947. na velika vrata se vraća u pikap segment nakon duge pauze, još od 1992. godine.

pročitaj još

  Foto: Jeep

  Foto: Jeep

  Novitet je utemeljen na Wrangleru nove generacije, što se da zaključiti na osnovu samog izgleda automobila. U skladu sa tim, odlikuju ga neprikosnovene off-road i odlične vučne karakteristike – sposoban je da ponese tovar težak 725 kg i da povuče prikolicu težine do 3,5 tona.

  Foto: Jeep

  Foto: Jeep

  Od Wranglera je osetno duži, za 79 cm, a i dobio je i veće međuosovinsko rastojanje i to za 70 cm.  Pogon je naravno 4×4, a dostupne su dve verzije – običan Command Track namenjen je modelima Sport i Overland dok je vrhunski Rock Track sa zaključavanjem prednjeg i zadnjeg diferencijala te redukcijom prenosa (4Lo) rezervisan za Rubicon, koji poseduje i sistem električnog „otkačinjanja“ poprečnih stabilizatora kako bi svaki točak, veličine do 33 inča, sa specijalnim terenskim pneumaticima, pod različitim uglom mogao da gazi preko teško prohodnih terena.

  Foto: Jeep

  Foto: Jeep

  Pored vrhunskih off-road karakteristika, Gladiator može da se pohvali i modernim rešenjima na svim drugim poljima. Tako su hauba, vrata, okvir vetrobrana i odbojnici izrađeni od aluminijuma i to zarad uštede na masi. Vodilo se računa i o kvalitetu vožnje na asfaltu pa je za konstruktore jedan od prioriteta bilo smanjenje buke i vibracija.

  Foto: Jeep

  Foto: Jeep

  Od pogonskih agregata predviđeni su 3.6 V6 Pentastar od 285 KS, standardno “upraren” sa šestostepenim menjačem, a opciono je ponuđen osmostepeni automatik koji je standardan uz dizel od 3,0 litara sa 260 KS.

  Foto: Jeep

  Foto: Jeep

  Da je reč o modernom vozilu koje je daleko od „sirovog radnika“ potvrđuje unutrašnjost izrađena od kvalitetnih materijala, sa četvrtom generacijom Uconnect sistema i ekranom osetljivim na dodir veličine do 8,4 inča.

  Foto: Jeep

  Foto: Jeep

  Jeep Gladiator će se izrađivati u fabrici u Ohaju, a u prodajne salone u SAD stiže u drugom kvartalu 2019. godine. U Evropi i na ostalim pojaviće se nešto kasnije, kao model za 2020. godinu.

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: gladiator, jeep, noviteti, pikap, saloni