0

L.A. AUTO SHOW 2018: Mercedes-AMG GT R Pro

Nakon “hardcore” R verzije supersportskog modela GT, Mercedes je upravo predstavio još “naoštreniju” verziju R Pro koja je za pet sekundi po krugu brža na Nurburgringu

Foto: Mercedes

Foto: Mercedes

Ako ste mislili da je sa verzijom R, Mercedes predstavio najsnažniji model u gami supersportskog GT, onda ste se prevarili jer je upravo na Salonu automobila u Los Anđelesu, nemački proizvođač prikazao i GT R Pro verziju.

pročitaj još

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Novitet je baziran na pomenutoj R verziji, ali nudi i neka unapređenja po pitanju podvozja, te su tako novi podesivi setovi amortizera i opruga, olakšani poprečni stabilizatori, a upotrebljeni su i elektronski kontrolisani dinamički nosači motora i transmisije.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Snaga je ostala nepromenjena u odnosu na GT R, što će reći da se iz 4,0-litarskog V8 oslobađa 585 KS i 700 Nm obrtnog momenta, dok vreme potrebno da se “dohvati” 100 km/h iznosi 3,5 sekundi. Maksimalna brzina deklarisana je na 320 km/h…

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Pored podvozja, AMG je upotrebom ugljeničnih vlakana osetno smanjio masu cele karoserije. Od karbona su izrađeni krov i aerodinamički elementi, pa čak i sedišta, naplaci su izrađeni kovanjem dok su kočnice, tj. diskovi karbonsko-keramički.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Prema informacijama iz Mercedesa, AMG GT R Pro je nedavno odvezao krug na Nurburgring Nordschleife u vremenu 7:04,623 što je preko pet sekundi brže u odnosu na “obični” GT R. Cena još nije saopštena, ali se pretpostavlja da će se kretati oko 190.000 evra.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: gt r pro, mercedes amg, noviteti, saloni, v8