2

L.A. AUTO SHOW 2018: Porsche predstavio novi 911!

Pred početak Salona automobila u Los Anđelesu, Porsche je i zvanično predstavio novu generaciju kultnog modela 911, koja sada nosi oznaku 992

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Kao što smo i najavili pre neki dan, Porsche je pred početak Salona automobila u Los Anđelesu predstavio novu, osmu generaciju svog kultnog modela 911, koja sada nosi internu oznaku 992. U startu, na raspolaganju su Carrera S i 4S verzije, čija će isporuka početi u martu 2019. godine, dok se ostale verzije očekuju ubrzo.

pročitaj još

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Vizuelno, novi 911 ima nešto agresivniji, „mišićaviji“ vizuelni nastup, inspirisan 911 Speedsterom. Napred je manje-više zadržan postojeći dizajnerski „potpis“ koji kroz generacije odlikuje 911-icu dok je pozadi tim dizajnera bio nešto slobodniji, implementirajući svetlosne grupe koje se prostiru čitavom širinom vozila.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Ono što je najveća novost jeste činjenica da će po prvi put u istoriji, svi motori u gami, čak i kod osnovnog modela, biti opremljeni turbo punjačem, što znači da atmosferski bokser ipak odlazi u istoriji, pre svega zbog ispunjenja ekoloških normi.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Osnovni motor jeste 3,0-litarski turbo bokser koji u Carreri S oslobađa 450 konjskih snaga, što je oko 30 KS više nego ranije. U kombinaciji sa novim PDK menjačem, sprint do 100 km/h traje 3,7 sekundi kod Carrere S, dok je 4S za 0,1 sekundu brži. U slučaju Sport Chrono paketa, ova vremena „padaju“ za još 0,2 sekunde.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Što se tiče enterijera, tu je napredak možda i vidljiviji u odnosu na eksterijer vozila. Primetan je nešto „uglastiji“ dizajn, koji je, kako u Porscheu navode, inspirisan modelima iz ’70-ih godina. Nov je i multifunkcionalni volan, a od pet glavnih instrumenata ispred vozača, analogni je ostao samo obrtomer, dok su svi ostali digitalizovani.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Na vrhu centralne konzole nalazi se displej dijagonale 10,9 inča, osetljiv na dodir, dok se na samom centralnom „tunelu“ sada, pored komandi klimatizacije, nalazi i pomalo neobična ručica PDK menjača, kao i taster električne parkirne kočnice.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Kako u Porscheu najavljuju, nova 992 generacija će imati čak 24 verzije, od kojih će dve biti Plug-In hibridi sa pogonom na sva četiri točka. Pored njih, tu je već tradicionalna Carrera koja će stići i u slabijoj, osnovnoj verziji, pa zatim GTS, Turbo, a verovatno i sportske verzije koje su ranije nosile oznake GT2 i GT3.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Cena Carrera S modela u Nemačkoj kreće od 120.125 evra, dok za 4S verziju treba izdvojiti 127.979 evra. Imajući u vidu da je to povećanje cene u odnosu na dosadašnju generaciju za oko 8.000-8.500 evra, treba očekivati i da će osnovni 911 Carrera, kada se pojavi, po prvi put „probiti“ cifru od 100.000 evra.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 992, Carrera, noviteti, porsche 911, turbo
  Popularni komentari
  • С
   Сава Прокоповић из Ритопека

   Најбоља и најлепша Карера до сада. Браво за Порше!

  • n
   naPUMPAn

   Da li moze na kredit na 500godina?