0

STOPAMA TESLE: Pikap Rivian R1T

Malo poznata američka kompanija Rivian predstavila je svoj prvi električni model R1T, pikap kojem će se za koji dan pridružiti i SUV po imenu R1S. Ono što je interesantno jeste snaga od preko 700 “konja” i obrtni moment od preko 1000 Nm!

Foto: Rivian

Foto: Rivian

Velik uspeh ili možda bolje reći popularnost koju je za relativno kratko vreme stekao Tesla i njegov Model S, inspirisalo je i druge manje poznate proizvođače da se uključe u „električnu trku“. Jedan od njih je i kompanija Rivian, koja je upravo predstavila svoj prvi model, i to pikap pod imenom R1T.

pročitaj još

  Foto: Rivian

  Foto: Rivian

  Novitet se nalazi na novoj platformi, konstruisanoj upravo za njega i prilagođenoj električnom pogonu, a velika prednost joj je i to što je modularna, te se može koristiti za druge modele koji će uslediti. Šta više, već krajem nedelje, na Salonu automobila u Los Anđelesu, Rivian će predstaviti i drugi model, SUV sa sedam sedišta, koji je zapravo putnička verzija R1T, a poneće oznaku R1S.

  Foto: Rivian

  Foto: Rivian

  Pikap R1T dugačak je 5465 mm, što ga svrstava u kategoriju tzv. mid-size pikapova, koji su u Evropi i najzastupljeniji. Koristi litijum-jonske baterije, kapaciteta 130 kWh, dok je opciono na raspolaganju i tzv. mega-pack od 180 kWh. Autonomija u prvom slučaju iznosi oko 500 km, dok sa 180 kWh raste na čak 650 kilometara.

  Foto: Rivian

  Foto: Rivian

  Za pogon su zadužena čak četiri elektromotora, za svaki točak po jedan, gde svaki obezbeđuje čak 200 konjskih snaga. Kombinovano, deklarisana snaga iznosi impresivnih 765 „konja“ i čak 1120 Nm obrtnog momenta! Samim tim, jasno je i da su performanse spektakularne – sprint do 100 km/h traje nešto više od tri sekunde, dok 160 km/h dostiže za manje od sedam sekundi!

  Foto: Rivian

  Foto: Rivian

  Ono što je interesantno napomenuti jeste da R1T poseduje i ojačani pod i zaštite na mestima gde se nalaze baterije, i to ugljeničnim vlaknima i kevlarom, te je na crash testovima u Americi (NHTSA) zaradio maksimalnih pet zvezdica.

  Foto: Rivian

  Foto: Rivian

  Kako se navodi u Rivianu, model R1T će se proizvoditi u Ilinoju, u fabrici koja je nekad bila u vlasništvu Mitsubishija, a koju je Rivian otkupio za 16 miliona dolara 2017. godine. Deklarisan kapacitet ovih pogona iznosi do 350.000 vozila godišnje. A što se tiče cene, najavljeno je da će 2020. godine, kada krene prodaja, R1T startovati od 61.500 dolara.

  Foto: Rivian

  Foto: Rivian

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: električno vozilo, ev, noviteti, pikap, r1t, rivian