0

ELEKTRIČNA GAMA PRIORITET: VW Passat se seli u Češku

Iz Volkswagen grupe je potvrđeno da se proizvodnja Passata izmešta u Škodine pogone, te će ovaj model od 2023. godine deliti proizvodnu liniju sa Superbom u Češkoj

Foto: Volkswagen

Foto: Volkswagen

Da razvoj i logistika oko proizvodnje električnih automobila postaje priotitet za vodeće automobilske kompanije, svedoči strateška odluka Volkswagena o izmeštanju produkcije jednog tako važnog modela kao što je Passat, kako bi se fabrika u Emdenu osposobila za proizvodnju električne VW porodice I.D.

pročitaj još

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Da će Passat od 2023. godine deliti proizvodnu liniju sa Škodom Superb u Češkoj, potvrđeno je iz samog vrha u Volfsburgu, od strane izvršnog direktora kompanije Volkswagen, Herberta Diessa, koji je otkrio da će se u Edmenu proizvoditi bazni električni model sa cenom ispod 20.000 evra i jos jedan EV model, srednje klase.

  Foto: Škoda

  Foto: Škoda

  Pored Superba, Škodina fabrika u mestu Kvasiny zadužena je za SUV modele Karoq i Kodiaq, kao i SEAT Atecu. Međutim, prelazak Passata u Češku usloviće dalje izmeštanje proizvodnje. Tako će se modeli Karoq i Ateca proizvoditi u novoj fabrici koja će tek biti izgrađena negde u Istočnoj Evropi i za koju Volkswagen trenutno traži pogodnu lokaciju.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Inače, Passat je i dalje bestseler u D segmentu na evropskom tržištu premda je zabeležio pad prodaje od 5,6% tako da je u prvih devet meseci 2018. godine isporučeno 127.325 primeraka. Koliko je dominantan govori podatak da drugo mesto na listi najprodavanijih limuzina drži Superb sa 56.399 prodatih jedinica što je za 8,4% manje u poređenju sa prva tri kvartala prethodne godine.

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: češka, passat, škoda, svet, volkswagen, vw