0

PRAVA REVOLUCIJA: Sistem automatskog povezivanja prikolice (VIDEO)

Način na koji se do sada povezivala prikolica sa vučnim vozilom uskoro bi mogao postati deo istorije jer je kompanija Semcon ponudila automatski sistem “kačenja” koji ne zahteva da vozač izlazi iz automobila

Foto: Semcon

Foto: Semcon

Svi oni koji su ikada vukli prikolicu, uglavnom znaju proceduru kačenja “rude” na “kuku”, povezivanja električne instalacije, podizanja pomoćnog točka prikolice (ako je ima), itd. E, pa sve ovo bi uskoro moglo da postane prošlost, ukoliko se realizuje projekat švedske kompanije Semcon.

pročitaj još

  Foto: Semcon

  Foto: Semcon

  Naime, oni su razvili sistem po imenu Automatic Trailer Connection, koji koristi senzore i kamere kako bi detektovao da li se vozilo nalazi na razdaljini od dva metra od prikolice. Nakon toga, vozač samo treba da pritisne taster “Auto Attach”, a vozilo će samo, vožnjom u “rikverc” doći do rude prikolice i “spojiti se”.

  Nema posebnog spajanja instalacija jer je sve integrisano u rudu i branik vozila, a ceo proces se završava bez potrebe da vozač izlazi iz automobila i “prlja ruke”. Naravno, ceo ovaj sistem zahteva obimne modifikacije na postojećem sistemu kuke za vuču, koja nepromenjena, datira još od 1932. godine.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: kuka, prikolica, semcon, svet, vozilo