0

NAJSNAŽNIJI U PONUDI: BMW predstavio M340i

Nova BMW Serija 3, koja je debitovala početkom oktobra, dobila je i svoju najsnažniju verziju do sada koja nosi oznaku M340i, a zvaničan debi imaće na predstojećem Salonu automobila u Los Anđelesu

Foto: BMW

Foto: BMW

BMW je pred Salon automobila u Los Anđelesu, koji počinje krajem novembra, predstavio do sada najsnažniju verziju nove Serije 3 G20, koja je debitovala početkom oktobra u Parizu. U pitanju je verzija M340i koja je pozicionirana iznad do sada najsnažnijeg modela 330i.

pročitaj još

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Ovo je ujedno i prvi put da BMW kod Serije 3 koristi ovaj način označavanja verzije, koristeći oznaku M kod modela koji nije „čistokrvni“ M3, a što je postalo praksa kod ostalih modela, naročito onih koji nemaju sportsku Motorsport verziju u ponudi.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Ispod haube se, dakle, nalazi 3,0-litarski redni šestocilindarski benzinac, koji za tržište Evrope oslobađa 374 konjske snage, dok će u Americi raspolagati sa 387 „konja“, uz 500 Nm obrtnog momenta u oba slučaja!

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Ova razlika u snazi rezultat je novog WLTP sistema merenja potrošnje goriva i Euro 6d-Temp emisije izduvnih gasova na tržištu Evrope, zbog vozilo kojeg mora da poseduje DPF filter, što za posledicu ima smanjenje snage.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Snaga se na sva četiri točka prenosi putem 8-stepenog automatskog menjača, a prema fabričkim podacima, ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 4,4 sekunde, uz maksimalnu brzinu elektronski limitiranu na 250 km/h. xDrive sistem pogona poseduje i M Sport zadnji diferencijal, a vozaču je omogućeno i da raspored snage usmeri više na zadnje točkove.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  M340i je opciono opremljen i adaptivnim „M“ sistemom oslanjanja sa elektronski kontrolisanim amortizerima, a pored 10 mm kraćih opruga i šireg traga točkova u odnosu na „običnu“ Seriju 3, M340i dolazi i sa „M“ kočionim sistemom i diskovima prečnika 348 mm napred, odnosno 345 mm pozadi.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  BMW je objavio da će M340i na raspolaganju biti od maja 2019. godine, i to po ceni koja će iznositi nešto preko 55.000 evra.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: bmw, m340i, noviteti, xdrive