0

U ČAST LEGENDE: Jaguar F-Type Rally Concept

U čast legendarnog XK 120 koji je početkom ’50-ih godina uspešno nastupio na nekoliko relija, Jaguar je predstavio specijalni F-Type Rally Concept, i to u potpunosti u skladu sa FIA specifikacijama

Foto: Jaguar

Foto: Jaguar

Iako je daleko od uobičajenog da Jaguar viđamo u reli izdanju, ovaj F-Type Rally Concept je specijalni primerak, napravljen u čast legendarnog XK 120, koji je početkom ’50-ih godina, u rukama Iana Appleyarda bio itekako uspešan na reli nastupima, osvojivši RAC i Tulip reli.

pročitaj još

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Zapravo,  Jaguar je napravio dva modela, oba u kabriolet izdanju, koje pokreće 2,0-litarski turbo benzinac Ingenium od 300 konjskih snaga. Kompletno vozilo urađeno je po FIA specifikacijama, sa unapređenim kočnicama i oslanjanjem.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Tu je i zaštitni „kavez“, kao i trkačka sedišta sa sigurnosnim pojasevima „u šest tačaka“, a da sve bude kompletno, prema FIA propisima, tu je i aparat za gašenje požara. Napred, na „haubi“, nalazi se klaster sa četiri dodatna „reflektora“.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Vizuelno, automobil je inspirisan F-Type Chequered Flag limitiranom edicijom, a pored „ukrasa“ na karoseriji, tu su i točkovi od 20 inča, u sjajno crnom finišu…

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: f-type, fia, jaguar, noviteti, rally concept, xk 120