0

NOVI EU ZAKON O OSIGURANJU: Da li će auto-sport postati nelegalan u Evropi!?

Ukoliko se nešto ne izmeni u novoj direktivi EU vezanoj za osiguranje motornih vozila, postoji realna opasnost da auto-moto sport postane nelegalan na prostoru Evropske unije!

Foto: wrc.com

Foto: wrc.com

Iako zvuči neverovatno, činjenica je da ukoliko ne dođe do izmena u novom Zakonu EU vezanom za osiguranje vozila, postoji realna mogućnost da auto-sport u potpunosti nestane sa teritorije Evrope, verovali ili ne!

pročitaj još

  Foto: NIS Petrol Racing Team

  Foto: NIS Petrol Racing Team

  Naime, prema pomenutom zakonu odnosno direktivi (European Motor Insurance Directive), sva motorna vozila namenjena „putovanju po kopnu“, koje pokreće „mehanička snaga“, moraće da budu osigurana.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Tu dolazimo do glavnog problema jer gotovo da ne postoji osiguravajuća kuća koja će prihvatiti da osigura trkački automobil koji se takmiči na stazi, reli deonici ili drugom prostoru, a gde postoji velika verovatnoća da će doći do oštećenja ili čak uništenja, odnosno „totalne štete“.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Za sada postoje inicijative da se uvede amandman na ovaj zakon koji će podrazumevati vozila u saobraćaju, a ne trkačke automobile, međutim, za sada je sve ostalo samo na rečima. Čak i da bude tako, u problem mogu doći reli vozila koja koriste redovne saobraćajnice kao deo itinerara između specijalnih ispita.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: auto-sport, eu, evropska unija, osiguranje, svet