0

SPORTSKA OŠTRINA: Novi Audi R8 i R8 Spyder

Audi je podmladio vrhunski sportski model R8, koji je i dalje dostupan kao Coupe i Spyder, i to u dve verzije snage – osnovni model R8 V10 je pojačan na 570 KS, a R8 Performance na 620 „konja“

Foto: Audi

Foto: Audi

Druga generacija Audijevog rasnog sportiste sa oznakom R8 danas je predstavljena u novom, restlizovanom izdanju. Pored osveženog izgleda koji donosi agresivniji prednji deo sa nižom i širom maskom hladnjaka, te preoblikovanih završetaka izduvnog sistema, novosti ima i “ispod lima”.

pročitaj još

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Sistem oslanjanja je prekalibrisan kako bi automobil bio još dinamičniji, a u prilog tome govori i unapređeno upravljanje sa boljim feedback-om na upravljaču u širem opsegu brzina. Zarad uštede na masi predni poporečni stabilizatori su od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i lakši su za dva kilograma, a od ugljenikovih polimera je izrađen i prednji spliter. Pored standardnih točkova od 19 inča opciono su pripremljene i 20-ice od ultralakih materijala.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Snažnija verzija dobila je i tri nova Performance programa vožnje (Dry, Snow, Wet), pored postojećih Dynamic, Auto i Comfort u sklopu Audi Drive Select sistema.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Performanse su poboljšane injekcijom snage – atmosferski V10 od 5,2 litra sada u osnovnom R8 Coupe oslobađa 570 KS (+30 KS) i ubrzava do 100 km/h za 3,4 sekundu (Spyder 3,5 s), dok je snažniji R8 Performance dobio 10 KS tako da rasplaže sa ukupno 620 KS i ubrzava do „stotke“ za 3,1 sekundu (Coupe) odnosno 3,2 sekunde (Spyder).

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Zahvaljujući efikasnijem ESC sistemu elektronske kontrole stabilnosti, kočioni put od 100 km/h do zaustavljanja skraćen je za 1,5 metar, a razlika je još izraženija pri kočenju 200 – 0 km/h gde je kočioni put za pet metara kraći spram prethodnog modela. Naravno, pored standardnih kočnica biće dostupne i karbon keramičke sa čeljustima obojenim u specijalnu sivu ili crvenu nijansu.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: audi, coupe, noviteti, r8, spyder