0

U CILJU VEĆE BEZBEDNOSTI: Volkswagen razvio interaktivna svetla

Nakon LED i laserskih svetala, uskoro ćemo na automobilima viđati i tzv. interaktivne svetlosne grupe

Foto: Volkswagen

Foto: Volkswagen

Volkswagen je, u cilju povećanja bezbednosti tokom vožnje, razvio nove, tzv. interaktivne svetlosne grupe, kako napred, tako i pozadi. Novi sistem se sastoji od mikro-piksel HD svetala koje poseduju do čak 30.000 svetlosnih emitera, kao i nove generacije LED ostvetljenja.

pročitaj još

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Kako u Volkswagenu navode, ovaj sistem, ne samo što će povećati kvalitet osvetljenja, već će biti i jeftiniji za proizvodnju od aktuelnih laserskih farova koji se, recimo, koriste na Audijevim modelima.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Ono što je interesantno kod interaktivnih svetlosnih grupa jeste da će moći da ispred vozila projektuju virtuelnu horizontalnu signalizaciju, odnosno linije koje će vozaču pokazivati tačnu širinu vozila. Kada je reč o zadnjim svetlima, ona će moći da signaliziraju vozačima iza na nailazak na zastoj, tako što će koristiti sistem tzv. car-to-car komunikacije.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Treći vid bezbednosti jeste integrisan sa Optical Park Assist sistemom, koji prilikom manevrisanja pri parkiranju, koristi mikro sočiva u svetlosnim grupama i projektuje putanju na kolovoz te time upozorava pešake koji se nalaze u blizini.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: interaktivna, laser, led, svet, svetla, volkswagen, vw