0

PARIS MOTOR SHOW 2018: Audi R8 LMS GT3

Na Salonu automobila u Parizu, Audi Sport je predstavio najnoviji trkački automobil namenjen “privatnicima” u GT serijama, model R8 LMS GT3

Foto: Audi

Foto: Audi

Audijev sportski ogranak je na Salonu automobila u Parizu predstavio novu verziju modela R8 LMS u GT3 specifikaciji, nakon prošlogodišnjeg R8 LMS GT4 modela, posebno pripremljenu za privatne trkačke timove koji nastupaju u GT serijama širom sveta.

pročitaj još

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Od 2015. godine, kada je predstavljem R8 LMS, pobede su stigle na nekim od najprestižnijih trka GT šampionata – Daytona, Laguna Seca, Nurburgring, Sepang, Spa-Francorchamps, Bathurst, itd. te je pred GT3 modelom zaista veliki izazov uspešnog nastavka tradicije.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Celokupan automobil je za oko 30 kilograma lakši, zahvaljujući većoj upotrebi aluminijuma, ali i ugljeničnih vlakana. Unapređena je i aerodinamika upotrebom novih elemenata kao što su prednji spliter, a modifikovano je i veliko zadnje “krilo”.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Zahvaljujući novom prednjem “braniku” i većim usisnicima vazduha, poboljšano je i hlađenje prednjih kočnica, ali i zadnjih, budući da su modifikovani usisnici na bokovima, ispred zadnjih blatobrana koji hlade zadnje diskove.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Za pogon se koristi već poznati atmosferski 5,2-litarski V10 motor koji oslobađa 585 “konja”, a snaga se preko 6-stepenog sekvencijalnog menjača isporučuje na zadnje točkove.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Cena ovog modela namenjenog takmičenjima iznosi 398.000 evra (bez poreza), a prve isporuke zakazane su za novembar ove godine. U januaru bi automobil trebalo da bude homologovan, nakon čega može da nastupa u GT šampionatima.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: audi, noviteti, r8 lms gt3, saloni