0

KONAČNA ODLUKA: Porsche odustaje od proizvodnje dizela!

Nakon što je nešto ranije ove godine napravio “pauzu” u proizvodnji dizel modela, Porsche je sada potvrdio i da definitivno prestaje sa razvojem novih te se okreće hibridnim i električnim automobilima

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Ako redovnije pratite automobilsku industriju, onda svakako znate i to da je Porsche, pre par meseci, prestao da proizvodi modele sa dizel motorima, dok se vidi da li je uopšte razvoj tih verzija isplativ, imajući u vidu sve strožije norme koje iziskuju sve veća ulaganja, ali i sve manju tražnju na tržištu.

pročitaj još

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  A ovih dana, iz Porschea dolazi i novo saopštenje u kojem se potvrđuje da kompanija više neće proizvoditi automobile sa dizel motorom, te da se uz benzince, sada okreće hibridnim i čisto električnim modelima. To znači i da će tri dosadašnja modela sa dizel motorima – Cayenne, Macan i Panamera, biti nuđeni isključivo ili kao benzinci ili na alternativni pogon, bilo hibridni, bilo čisto električni.

  Foto: TopSpeed.rs, Porsche

  Foto: TopSpeed.rs, Porsche

  Ovo zapravo i ne čudi, kada se zna da Porsche namerava da investira čak 6 milijardi evra do 2022. godine u razvoj električnih modela, te da je udeo prodaje hibridne Panamere u Evropi neočekivano visokih 63 procenata. Prvi električni model po imenu Taycan na tržištu bi trebalo da se pojavi već tokom naredne godine.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: cayenne, dizel, električna vozila, hibrid, macan, panamera, porsche, proizvodnja, svet