0

OMAŽ LEGENDARNOM 504 COUPE: Peugeot e-Legend Concept

Peugeot je i zvanično predstavio koncept po imenu e-Legend, inspirisan nekada popularnim modelom 504 Coupe, koji se prvi put pojavio pre tačno 50 godina

Foto: Peugeot

Foto: Peugeot

Pre dva dana smo ga najavili, a već jutros, Peugeot je i zvanično predstavio svoj retro koncept po imenu e-Legend. Zamišljen kao svojevrsni omaž nekada veoma popularnom modelu 504 Coupe, e-Legend koncept demonstrira mogućnosti električnog sportskog automobila sa mogućnošću autonomne vožnje.

pročitaj još

  Foto: Peugeot

  Foto: Peugeot

  Ujedno, zvaničnom premijerom na predstojećem Salonu automobila u Parizu, Peugeot e-Legend će obeležiti tačno pola veka od pojavljivanja pomenutog 504 Coupe. Inače, koncept je dugačak 4,65 metara, a velika širina od 1930 mm i mala visina od svega 1370 milimetara naglašavaju sportske ambicije.

  Foto: Peugeot

  Foto: Peugeot

  Prednji deo vozila dizajniran je tako da delimično podseća na legendarni 504 Coupe, mada će ljubitelji japanskih automobila u ovome pronaći sličnost i sa prvim Nissan GT-R Skyline, pa i njegovom “reinkarnacijom” IDx NISMO koja nije doživela serijsku proizvodnju.

  Foto: Peugeot

  Foto: Peugeot

  Imajući u vidu da je ovo koncept, jasno je da je enterijer prilično futuristički, sa gotovo četvrtastim volanom i ogromnim displejem koji zauzima većinu instrument table, dijagonale čak 49 inča na kojem se reprodukuje multimedijalni sadržaj tokom autonomne vožnje!

  Foto: Peugeot

  Foto: Peugeot

  Ispred vozača nalazi se još jedan ekran gde se nalaze njemu najbitniji parametri, a ni tu nije kraj jer se skriveni u “suncobranima” nalaze još dva displeja od 12 inča, po dva 29-inča displeja u tapacirungu vrata, dok je između sedišta jedan touchscreen displej od 6 inča, putem kojeg je moguće kontrolisati ovu čitavu multimediju.

  Foto: Peugeot

  Foto: Peugeot

  Kada je reč o pogonu, Peugeot e-Legend je opremljen sa dva elektromotora, po jedan za svaku osovinu, koji ukupno oslobađaju oko 460 konjskih snaga i čak 800 Nm obrtnog momenta. Oni se električnom energijom napajaju iz baterija kapaciteta čak 100 kWh, koje omogućavaju autonomiju od 600 kilometara.

  Foto: Peugeot

  Foto: Peugeot

  Za punjenje do 80% kapaciteta potrebno je svega 25 minuta koristeći tzv. brzi punjač. Prema zvaničnim podacima, ubrzanje od 0 do 100 km/h traje manje od četiri sekunde dok je maksimalna brzina limitirana na 220 km/h.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 504 coupe, e-legend, koncept, noviteti, peugeot