0

POTPUNI ZAOKRET: KIA predstavila novi Proceed

Južnokorejska kompanija KIA predstavila je potpuno novu generaciju modela Proceed, koji je sada, umesto sportskog kupea, dobio gotovo karavansku karoserijsku formu

Foto: KIA

Foto: KIA

Kao što je najavio još prošle godine, predstavljajući Proceed Concept, južnokorejski proizvođač automobila KIA, predstavio je novu generaciju modela Proceed, koji je napravio „zaokret“ u odnosu na dosadašnje verzije, i umesto kupea sa troja vrata, sada nastupa kao veliki karavan sa petora vrata.

pročitaj još

  Foto: KIA

  Foto: KIA

  Zapravo, KIA model Proceed više tretira kao Shooting Brake karoseriju sa petora vrata (umesto standarnih troja za taj oblik), nego li klasični karavan, koji zapravo već postoji u ponudi kao Ceed Sportswagon. Zato će KIA Proceed biti dostupna samo u sportskim paketima GT i GT Line.

  Foto: KIA

  Foto: KIA

  Što se tiče dimenzija, treba reći da je sa dužinom od 4605 milimetara, Proceed za 5 mm duži od pomenutog Sportswagon karavana, za isto toliko je smanjen klirens, dok je ukupna visina vozila niža za 43 mm. Ipak, međuosovinsko rastojanje od 2650 mm ostalo je nepromenjeno.

  Foto: KIA

  Foto: KIA

  Kako bi putnici na zadnjim sedištima imali dovoljno prostora za glavu, imajući u vidu padajuću liniju krova, u Proceedu su sedišta pozicionirana nešto niže, a sam oblik zadnjeg dela i petih vrata „ukrao“ je 32 litre korisne zapremine prtljažnika u odnosu na Sportswagon.

  Foto: KIA

  Foto: KIA

  Donekle je izmenjen i sistem oslanjanja, koji je zadržao nezavisno ogibljenje napred i pozadi, ali sada poseduje nešto tvrđe opruge, uz nešto mekše poprečne stabilizatore, u cilju obezbeđivanja bolje trakcije prilikom oštrih prolazaka kroz krivine.

  Foto: KIA

  Foto: KIA

  KIA je najavila četiri pogonske jedinice koje će biti dostupne u novom Proceedu. Osnovni je 1,0-litarski trocilindarski T-GDi turbo benzinac od 120 konjskih snaga, a snažnija opcija jeste 1,4-litarski turbo od 140 „konja“, uz koji je moguće, pored serijskog 6-stepenog manuelnog menjača, opciono poručiti 7-stepenu transmisiju sa dvostrukim kvačilom.

  Foto: KIA

  Foto: KIA

  Pored dva pomenuta benzinca, kupcima će biti ponuđen i 1,6-litarski turbo dizel od 135 konjskih snaga, uz koji će se takođe moći poručiti menjač sa dvostrukim kvačilom. U sportskoj verziji Proceed GT, za pogon je zadužen snažni 1,6-litarski turbo benzinac od preko 200 „konja“.

  Foto: KIA

  Foto: KIA

  Zvaničnu premijeru novi Proceed imaće na predstojećem Salonu automobila u Parizu, kada će biti poznate i cene, kao i vreme kada će stići u prodajne salone širom Evrope.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: karavan, kia proceed, noviteti, shooting brake, turbo