1

STIGLA DRUGA GENERACIJA: Predstavljen novi Mercedes-Benz GLE

Mercedes je predstavio novu, drugu generaciju SUV modela GLE, koja nosi internu oznaku W167, a karakteriše je sofisticirani sistem oslanjanja, napredniji čak i od aktuelne S-klase

Foto: Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Kao što smo i najavili početkom nedelje, Mercedes je danas predstavio novu, drugu generaciju svog SUV modela GLE, i to za sada samo u klasičnoj formi, dok se Coupe očekuje tek nešto kasnije. Ono što u Mercedesu naglašavaju kod novog GLE jesu dve stvari – potpuno novi sistem oslanjanja, napredniji i od S-klase, kao i dizel Plug-In hibrid verzije koja pruža autonomiju od oko 80 km na čisto električni pogon.

pročitaj još

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Automobil koristi MHA (Modular High Architecture) platformu, sa međuosovinskim rastojanjem od 2995 mm, koje je za 80 milimetara duže od prethodnika, što obećava znatno više prostora za putnike na zadnjim sedištima. Uz to, GLE ovaj put nudi i opcioni treći red sedišta, gde se mogu smestiti dve osobe.

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Enterijer vozila je u skladu sa aktuelnim Mercedesovim trendovima, što će reći da instrument tablom dominiraju dva velika displeja, dijagonale od 12,3 inča, kakve poseduje i A-klasa, dok se na centralnom tunelu nalazi posebni touchpad, umesto rotacione komande, kojim se kontrolišu funkcije infotainment sistema.

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Kada je reč o oslanjanju, u pitanju je znatno unapređena verzija Magic Body Control, koju poseduje S-klasa, a koja sada nosi naziv E-Active Body Control. U pitanju je sofisticirani sistem hidropuneumatskog aktivnog oslanjanja u kombinaciji sa takođe novorazvijenim vazdušnim oslananjem, koji radi uz pomoć električnog sistema od 48 volti. Za razliku od S-klase, ovde se sile amortizovanja kontrolišu na svakom točku pojedinačno, što će reći da pored sprečavanja naginjanja karoserije, novi GLE ima kontrolu „propinjanja“ (prilikom ubrzanja), odnosno „zaranjanja“ (prilikom kočenja), što je prvi takav sistem na tržištu.

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  U startu, GLE će se nuditi u verziju GLE 450 4MATIC i to kao tzv. Mildhybrid, što će reći da poseduje električni sistem od 48 V. Pored rednog šestocilindarskog motora od 367 KS i 500 Nm, starter/generator obezbeđuje dodatnih 22 KS i čak 250 Nm. Snaga se preko 9-stepenog 9G-Tronic automatskog menjača prenosi na sva četiri točka.

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Kod pogona na sva četiri točka mora se istaći i to da je reč o potpuno novom 4MATIC sistemu koji u zavisnosti od režima vožnje, distribuira snagu od 0-100% između prednje i zadnje osovine i da modeli sa opcionim off-road paketom raspolazu sa redukcijom prenosa.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: gle, hibrid, mercedes-benz, noviteti, suv
  Popularni komentari
  • D
   Dule

   Vrh od auta trenutno nem premca …