0

GRADSKI PREVOZ BUDUĆNOSTI: Mercedes-Benz Vision Urbanetic (VIDEO)

Mercedes je konceptom Vision Urbanetic prikazao kako u narednih desetak godina vidi sistem gradskog prevoza putnika, ali i robe...

Foto: Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Ogranak Mercedesa zadužen za monovolumene i laka dostavna vozila, predstavio je koncept po imenu Vision Urbanetic koji demonstrira kako bi mogao da izgleda gradski prevoz u nekoj bližoj budućnosti, do 2030. godine, ali i kasnije.

pročitaj još

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Ono što karakteriše ovaj koncept jeste šasija na koju je moguće postavljati različite vrste nadgradnja (putnička, teretna, itd.), u zavisnosti od potreba prevoza, a vozilo je, kao što se to u današnje vreme i očekuje od futurističkih studija, potpuno autonomno i na električni pogon.

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Putnički „kontejner“ može da primi do 12 odraslih osoba, koje sede na „klupi“ koja ide u krug, dok u transportnu verziju, koja ima zapreminu 10 kubnih metara, može da se utovari 10 euro-paleta. Ono što takođe treba naglasiti jeste i da se sama šasija može samostalno kretati sa jedne na drugu lokaciju, kada je neophodno promeniti nadgradnju.

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Mercedes-Benz

  Računarski sistem Vision Urbanetica vodi računa o ruti kojom se kreće, sa predviđenim mestima za zaustavljanje kako bi se dovezli ili pokupili putnici, odnosno roba, a na osnovu podataka o saobraćaju u realnom vremenu, samostalno planira i alternativne rute kako bi se izbegli neželjeni zastoji.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: budućnost, koncept, mercedes-benz, noviteti, prevoz, studija, vision urbanetic