0

POČINJE NOVA ERA: Predstavljen Mercedes-Benz EQC

Predstavljanjem potpuno novog, električnog SUV modela pod imenom EQC, Mercedes je otpočeo novo poglavlje u svojoj istoriji, a u naredne četiri godine, trebalo bi da se pojavi još devet električnih automobila

Foto: Mercedes

Foto: Mercedes

Mercedes je sinoć premijerno predstavio potpuno novi SUV model u svojoj gami, koji je ujedno i začetnik nove linije električnih automobila EQ. Pomenuti SUV nosi oznaku EQC i može se reći da je „električni rođak“ aktuelnog GLC.

pročitaj još

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Automobil je dugačak 4,7 metara, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,87 metara, a može da preveze pet odraslih osoba. Ono što treba naglasiti jeste da EQC ne koristi već postojeću platformu GLC-a, već je baziran na potpuno novoj modularnoj osnovi, namenjenoj električnim modelima.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Vizuelno, EQC se razlikuje od „klasičnih“ SUV modela Mercedesa, pre svega po znatno većem grilu i interesantno dizajniranim svetlosnim grupama koje su „povezane“ ukrasnom lajsnom crne boje, koja se proteže ispod maske.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Predstavljeni model nosi oznaku EQC 400, što nagoveštava da će se najverovatnije u okviru samog modela, kasnije pojavljivati i druge verzije različite snage i autonomije. Kada smo već kod autonomije, Mercedes tvrdi da EQC 400, zahvaljujući baterijama kapaciteta 80 kWh, može da pređe oko 450 kilometara sa jednim punjenjem.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Ono što je za sada poznato jeste da vozilo pokreću dva asinhrona elektromotora, po jedan za svaku osovinu, koji oslobađaju oko 300 kW snage, odnosno oko 405 KS, uz maksimalni obrtni moment od 765 Nm. Prema podacima, to je dovoljno da čak 2425 kilograma težak EQC, do 100 km/h stigne za svega 5,1 sekundu, dok je maksimalna brzina limitirana na 180 km/h.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Vozaču će na raspolaganju biti pet različitih režima rada: Comfort, Eco, Max Range (najveća autonomija), Sport i Individual, gde je moguće gotovo sve parametre prilagoditi svojim preferencijama, uključujući čak i nivo rekuperacije energije oslobođene prilikom kočenja.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Zvaničnu premijeru Mercedes-Benz EQC imaće na predstojećem Salonu automobila u Parizu, koji počinje početkom oktobra…

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: električno vozilo, eqc, ev, mercedes-benz, noviteti, suv