0

PET MILIONA EVRA: Predstavljen Bugatti Divo

Bugatti je iskoristio Pebble Beach manifestaciju da zvanično predstavi novi model u svojoj ponudi – hipersportski automobil po imenu Divo

Foto: Bugatti

Foto: Bugatti

Prestižni Pebble Beach Concours d’Elegance premijerno je ugostio novi Bugattijevo hipersportski model, po imenu Divo. Ako se pitate odakle ovaj naziv, treba spomenuti da je Albert Divo dvostruki pobednik legendarne Targa Florio trke…

pročitaj još

  Foto: Bugatti

  Foto: Bugatti

  Automobil zapravo i nije u potpunosti nov model, već je baziran na aktuelnom Chironu, s tim da je naglasak dat performansama na stazi, iako je i Divo homologovan za svakodnevni saobraćaj. Pogonska jedinica je nepromenjena – 8,0-litarski W16 quad-turbo agregat od 1500 „konja“, sprint do „stotke“ u vremenu od 2,4 sekunde i maksimalna brzina limitirana na 380 km/h.

  Foto: Bugatti

  Foto: Bugatti

  Što se tiče vizuelnih promena, one su, pre svega, vidljive napred, budući da se LED svetlosne grupe u odnosu na Chiron znatno razlikuju, ali su modifikacije urađene i na podvozju, čime je Divo postao za čak osam sekundi brži u odnosu na Chiron, tokom jednog kruga na test stazi Nardo.

  Foto: Bugatti

  Foto: Bugatti

  Pozadi se nalazi novi, podesivi „repni“ spojler, primetno širi u odnosu na onaj kod Chirona, a zahvaljujući njemu, ali i ostalim aerodinamičkim elementima, Divo poseduje za 90 kg veći pritisak na podlogu (tzv. downforce), dok maksimalna bočna sila u krivinama, pre nego što dođe do proklizavanja, sada iznosi 1,6 g.

  Foto: Bugatti

  Foto: Bugatti

  Enterijer, koji je u skladu sa spoljašnjošću vozila, dvobojan, obogaćen je novim sedištima koja pružaju bolju bočnu potporu, a tu je i redizajnirani upravljač, obložen alkantarom. Bugatti Divo biće proizveden u svega 40 primeraka, a svi su već odavno rasprodati, uprkos astronomskoj ceni od gotovo pet miliona evra!

  Foto: Bugatti

  Foto: Bugatti

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: bugatti, chiron, divo, noviteti, pebble beach