0

BUDUĆNOST SUPERSPORTKIH AUTOMOBILA: Audi PB18 e-tron Concept

Audi je na Pebble Beach manifestaciji premijerno prikazao koncept pod nazivom PB18 e-tron, koji najavljuje kako bi mogao da u skorijoj budućnosti izgleda supersportski automobil iz Ingolštata

Foto: Audi

Foto: Audi

Da se Audi sve više okreće budućnosti i električnom pogonu, naročito u svetlu poslednjeg skandala oko emisije izduvnih gasove, potvrđuje i koncept po imenu PB18 e-tron, koji je predstavljen na Pebble Beach Concours d’Elegance manifestaciji.

pročitaj još

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  U pitanju je studija supersportskog električnog vozila, koja je nastala u Audijevom kalifornijskom dizajnerskom studiju, inspirisana trkačkim automobilom iz LMP1 klase dok se Audi takmičio u WEC šampionatu i takođe električnim konceptom iz 2017. godine Aicon.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Ono što ovaj koncept izdvaja jeste tzv. Shooting Brake forma, koja supersportskom vozilu daje i veoma praktičnih 470 litara prtljažnog prostora, ali i određenu dozu elegancije koja krasi uglavnom prestižne, ne toliko supersportske modele.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Još jedna zanimljiva činjenica jeste i ta da je ovo automobil za dve osobe, ali ukoliko ste sami, recimo, na trkačkoj stazi, vozačko sedište, pedale i volan mogu električnim putem da se pozicioniraju u sredinu, te dobijate idealnu poziciju unutar kabine, kao što je to svojevremeno imao McLaren F1.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Za pogon je zadužen sistem od tri elektromotora – jedan na prednjoj i dva na zadnjoj osovini (za svaki točak poseban), koji zajedno oslobađaju oko 680 konjskih snaga i 830 Nm obrtnog momenta. Zahvaljujući tome, kao i pogonu na sva četiri točka, sprint do „stotke“ traje svega dve sekunde!

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Baterije su kapaciteta 95 kWh, a omogućavaju da PB18 pređe oko 500 kilometara po novom WLTP ciklusu. Mogu se napuniti putem mreže od 800 V za svega 15-ak minuta, a omogućen je i sistem induktivnog bežičnog punjenja.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: audi, e-tron concept, noviteti, pb18, pebble beach