0

STIGAO NA PEBBLE BEACH: BMW Z4 M40i

BMW je iskoristio prestižnu Pebble Beach manifestaciju da zvanično predstavi novu generaciju roadstera Z4, i to u najsnažnijoj M40i verziji

Foto: BMW

Foto: BMW

Monterey Car Week, u okviru koje se održava i prestižni Pebble Beach Concours d’Elegance, postala je jedna od najznačajnijih manifestacija kada je reč o predstavljanju novih modela automobila, gotovo jednako kao najveći saloni automobila.

pročitaj još

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Upravo je BMW iskoristio Pebble Beach da premijerno predstavi novu generaciju modela Z4, koja je zajednički razvijana sa Toyotom i njihovim modelom Supra, a koji bi na tržištu trebalo da se pojavi početko proleća 2019. godine.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Nova generacija popularnog roadstera Z4 nosi internu oznaku G29, a u odnosu na odlazeći model, vidno je kraćeg međuosovinskog rastojanja, sa kratkim prepustom napred i nešto dužim pozadi. Takođe, za razliku od prethodnika, opremljen je platnenim, a ne tvrdim krovom, koji je potrebno 10 sekundi za otvaranje.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Automobil prikazan na Pebble Beach manifestaciji nosi oznaku M40i First Edition, a pokreće ga 3,0-litarski redni turbo benzinac, koji oslobađa 340 konjskih snaga, što je u kombinaciji sa 8-stepenim automatskim menjačem, sasvim dovoljno da do „stotke“ stigne za svega 4,6 sekundi. U najavi su i slabiji agregati, pre svega 2,0-litarski turbo benzinac (Z4 20i) od 200 KS, kao i Z4 30i od oko 250 „konja“.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Što se tiče kokpita, može se reći da je on evolucija dosadašnjih BMW-ovih rešenja, sa potpuno digitalnom instrumentacijom i velikim centralnim displejem infotejnment sistema, orijentisanim ka vozaču. Na centralnom tunelu nalazi se i rotacioni selektor iDrive sistema.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Cena još uvek nije poznata, ali se pretpostavlja da će osnovni Z4 20i startovati od oko 35.000 evra dok će najsnažniji M40i koštati preko 50.000 evra…

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: bmw, m40i, noviteti, pebble beach, roadster, z4