1

STIGLA DRUGA GENERACIJA: Predstavljen Audi Q3

Druga generacija Audijevog kompaktnog SUV modela Q3 upravo je predstavljena, a na našem tržištu očekuje se krajem godine

Foto: Audi

Foto: Audi

Audi je predstavio drugu generaciju svog kompaktnog SUV modela Q3, nakon što je prethodnik na tržištu proveo čitavih sedam godina. Ono što se menja kod nove generacije jeste činjenica da ovo više nije i najmanji SUV/krosover u ponudi (u međuvremenu je izašao Q2), te su dizajneri imali nešto odrešenije ruke, kako bi vozilo učinili prostranijim, praktičnijim i bogato opremljenim.

pročitaj još

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Kada je reč o vizuelnom nastupu, primetan je veliki uticaj nedavno predstavljenog SUV-a Q8, sa velikim „grilom“ u obliku izlomljenog trapeza, velikim usisnicima vazduha za kočnice i vešto uklopljenim LED svetlosnim grupama.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Kupcima je na raspolaganju i obogaćena paleta boja karoserije, a na raspolaganju je i velik broj modela „felni“, koje startuju od 17 inča za osnovni model, a idu čak do 20 inča za najluksuzniju opremu.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Enterijer je nešto prostraniji nego ranije, pre svega zbog činjenice da MQB platforma na kojoj je novi Q3 baziran, nudi za 77 mm veće međuosovinsko rastojanje nego prethodnik. Praktičnost je naglašena mogućnošću „klizanja“ zadnje klupe za 150 mm, čime se ukupno može dobiti 675 litara zapremine prtljažnog prostora, odnosno 1525 kada se obore zadnja sedišta.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Što se tiče opreme, u prepoznatljivom Audijevom stilu, vozaču je na raspolaganju mnoštvo gedžeta i sistema aktivne i pasivne bezbednosti. Pored pomoći pri parkiranju, tu je i kamera koja pokriva 360 stepeni kao i detekcija pešaka. Pored tzv. virtuelnog kokpita, opcioni displej dijagonale 12,3 inča prikazuje i Google Earth mape, a prima i glasovne komande.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Kada je reč o pogonskim jedinicama, Audi je u startu ponudio pet agregata, a ponuda počinje verzijom 35 TFSI koju pokreće 1,5-litarski turbo benzinac od 150 “konja”. Audi Q3 40 TFSI raspolaže sa 2,0-litarskim TFSI motorom od 190 KS, dok u 45 TFSI taj motor oslobađa 230 “konja”. Dizel ponudu čine poznati 2.0 TDI agregati, u verzijama 35 TDI od 150 i 40 TDI od 190 konjskih snaga.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Cena još nije saopštena, ali je jasno da će biti nešto viša u odnosu na odlazeći Q3, koji u Srbiji, sada startuje od 30.328 evra, i to za verziju Q3 2.0 TDI u Basic opremi.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: audi, krosover, noviteti, q3, suv, tdi, tfsi
  Popularni komentari
  • M
   Madman

   Audi, mercedes i bmw, stancaju ih kao novine, stalno nesto novo..