0

DANAK EKOLOGIJI: Volkswagen ukida Golf GTI!

Volkswagen je i zvanično potvrdio da je sedma generacija Golfa GTI prestala da se proizvodi, jer više ne zadovoljava WLTP propise, a prilagođavati ga novim propisima nije isplativo

Foto: Volkswagen

Foto: Volkswagen

U jeku sve strožijih propisa vezanih za izduvne gasove kao i novog WLTP načina testiranja potrošnje i emisije, mnogi sportski automobili našli su se na udaru. Nakon što su VW Golf R i Cupra Leon 300 „zakinuti“ za 10 konjskih snaga, još gora sudbina zadesila je Golf GTI!

pročitaj još

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Naime, Volkswagen je odlučio da prestane sa proizvodnjom i prodajom GTI verzije sedme generacije Golfa, jer bi bilo isuviše skupo prilagođavati ga novim propisima, smanjivati snagu i ponovo ga homologovati, kada se uskoro, već sledeće godine očekuje osma generacija, pa ubrzo i njegov GTI naslednik.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  No, stvari ipak nisu tako crne, jer će Volkswagen u prodaji zadržati Golf GTI Performance, koja je za oko 2000 evra skuplja i nešto snažnija, te oslobađa 245 konjskih snaga iz 2,0-litarskog TSI turbo motora. Takođe, krajem godine se očekuje i Golf GTI TCR, koji će iz pomenutog agregata oslobađati oko 290 „konja“.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: emisija co2, golf, gti, svet, volkswagen, wltp