0

NEBO JE GRANICA: Aston Martin Vision Volante Concept

Prestižna britanska marka Aston Martin gleda u budućnost i polako sebi pravi ime ne samo na polju nautike, već i aeronautike, sa konceptom po imenu Vision Volante

Foto: Aston Martin

Foto: Aston Martin

Da Aston Martin gleda “široko” i da sebe vidi ne samo na četiri točka, već i na vodi (AM37 Powerboat), pa i na nebu, potvrđuje koncept pod imenom Vision Volante, predstavljen na Međunarodnom salonu aeronautike Farnborough, nedaleko od Londona.

pročitaj još

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  U ovom projektu je pored prestižne britanske marke učestvovao i Rolls-Royce, kao i tim stručnjaka sa Cranfield univerziteta. Reč je o konceptu letelice, tj. aviona sa tzv. VTOL (Vertical Take-Off and Landing) karakteristikama, odnosno mogućnošću da vertikalno poleće i sleće, što ga čini idealnim za urbane sredine, jer mu je potrebno prostora gotovo koliko i helikopteru.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  U kabini ima prostora za tri odrasle osobe, u konfiguraciji 1+2, a kako u Aston Martinu navode, dizajn letelice, naročito neobična “prednja” krila inspirisana su hipersportskim modelom Valkyrie. Za pogon je zadužena gasna turbina koju je “potpisao” Rolls-Royce, a tu su i tri klasična propelera koji omogućavaju pomenute VTOL karakteristike.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: aston martin, avion, noviteti, rolls-royce, vision volante, vtol