0

DOMINACIJA ELEKTROMOBILA: Volkswagen ID R Pikes Peak najbrži i na Goodwoodu! (VIDEO)

Na ovogodišnjem Goodwood Festival of Speed, najbrža vremena na tzv. Hillclimb trci pripala su električnim vozilima, a mnoge je iznenadio Nio EP9 koji je umalo odneo pobedu!

Foto: Volkswagen

Foto: Volkswagen

U nedelju je završen jubilarni, 25. po redu Goodwood Festival od Speed, i to tradicionalnim “sprintom” na Goodwood Hillclimb, u kojem su po prvi put, u potpunosti dominirali električni automobili, zauzimajući prvo i drugo mesto.

pročitaj još

  Naime, Volkswagen ID R Pikes Peak i Romain Dumas, koji su nedavno srušili rekord na Pikes Peaku, postavili su vreme 43,86 sekundi (43,05 u kvalifikacijama!), što je ujedno i novi rekord za električna vozila i samo 2,2 sekunde od apsolutnog rekorda kojeg je Nick Heidfeld postavio 1999. godine u McLaren MP4/13 bolidu Formule 1.

  Foto: Goodwood FoS

  Foto: Goodwood FoS

  Drugi po vremenu bio je kineski električni hiperautomobil Nio EP9 sa Peter Dumbreckom za volanom, koji je deonicu prešao za samo 44,32 sekunde, što imajući u vidu činjenicu da je čitavih 800 kilograma teži od VW ID R, zvuči još impresivnije!

  Treći je bio BMW E36 M3, kojeg je vozio Joerg Weidinger, dvostruki evropski šampion na brdskim trkama. Ispod haube ovog M3 nalazio se 3,5-litarski V8 Judd motor, koji vodi poreklo iz Formule 1 s kraja ’80-ih.

  Foto: Instagram/Miloš Pavlović

  Foto: Instagram/Miloš Pavlović

  Naš Miloš Pavlović takođe je učestvovao na Hillclimb „obračunu“, ali više revijalnog tipa, budući da se nalazio sa upravljačem serijskog Lamborghini Aventador S Coupe, i to u atraktivnoj Viola 30th Anniversary boji. Ovim nastupom, Miloš je ušao u istoriju srpskog automobilizma kao prvi vozač sa ovih prostora koji je nastupio na Goodwood festivalu brzine.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: FoS, goodwood festival of speed, lamborghini, miloš pavlović, nio ep9, svet, vw pikes peak