1

U ČAST ORIGINALA: FIAT 500 Spiaggina ‘58 i Spiaggina roadster

Obeležavajući šest decenija od originalnog modela 600 Jolly, FIAT je predstavio dva interesantna modela koji će biti proizvedeni u limitiranoj seriji

Foto: FIAT

Foto: FIAT

U čast 60 godina od originalnog FIAT 600 Jolly, italijanski gigant je predstavio dva interesantna modela iz porodice 500. U pitanju su model 500 Spiaggina ’58, kao i roadster Spiaggina kojeg je “potpisala” firma Garage Italia.

pročitaj još

  Foto: FIAT

  Foto: FIAT

  Krajnje interesantan, roadster Spiaggina, ili kako ga neki nazivaju i “open top beach cruiser”, ne poseduje krov, baš kao ni originalni Jolly, te je zato dizajnerska kuća Pininfarina bila zadužena za dodatno ukrućenje karoserije, kao i veliki ram u slučaju prevrtanja, koji se nalazi tik iza prednjih sedišta.

  Foto: FIAT

  Foto: FIAT

  Zapravo, prednja sedišta su zamenjena klupom, po ugledu na neke modele iz tog vremena, dok su zadnja sedišta u potpunosti izbačena. Umesto njih, tu je sada tovarni prostor obložen drvetom, po ugledu na palube luksuznih jahti, a interesantno je da je automobil opremljen čak i tušem, kako bi se putnici mogli istuširati nakon zabave na plaži.

  Garage Italia će model Spiaggina raditi isključivo po narudžbini, što će reći da će i ekskluzivnost ovog automobila biti više nego visoka, a najavljena cena iznosiće više od dvostruko u odnosu na serijski 500 Cabrio.

  Foto: FIAT

  Foto: FIAT

  Model 500 Spiaggina ’58 je baziran na aktuelnom 500 kabrioletu, dolazi u nebo plavoj boji, sa bež platnenim krovom. Eksterijer je dodatno ukrašen belom linijom koja se prostiru od “haube”, pa preko bokova vozila, do “zadnjice”. Tu su i hromirani poklopci retrovizora, kao i retro felne prečnika 16 inča.

  Foto: FIAT

  Foto: FIAT

  I u enterijeru dominira svetlo plava nijansa, sa dvobojnim sedištima i bogatom opremom koja podrazumeva tempomat, zadnje parking senzore, kao i 7-inčni displej, osetljiv na dodir sa TomTom navigacionim uređajem i integrisanim Apple Carplay i Android Auto softverom.

  Foto: FIAT

  Foto: FIAT

  Interesantan podatak jeste i taj da će, budući da je u pitanju limitirana edicija u čast originalnog automobila iz ’58. godine, ukupan broj proizvedenih primeraka biti upravo 1958. Automobil će se u septembru naći u prodaji, a cena za sada nije poznata.

  Foto: FIAT

  Foto: FIAT

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: buggy, fiat 500, jolly, kabriolet, noviteti, roadster, spiaggina
  Popularni komentari
  • a
   auto

   Prosle godine sam video 500L u ovom izdanju u Torinu.Pravio se kao prototip – rucne modifikacije.Motor je bio 0.9 twin airDeluje lepo