0

SKROMNA MOTORIZACIJA: Novi Suzuki Jimny samo sa 1.5 benzincem

Iako se do sada špekulisalo da će novi Suzuki Jimny u ponudi biti sa barem dva motora, od kojih jedan malolitražni turbo, iz japanske kompanije potvrđuju samo jedan atmosferski benzinac

Foto: Suzuki

Foto: Suzuki

Nova generacija kompaktnog Suzukijevog SUV-a Jimny, zvanično će biti predstavljena krajem leta, dok se u prodaji očekuje početkom naredne godine. U međuvremenu, japanska kompanija je objavila i neke od tehničkih podataka, koji su do sada bili nedostupni.

pročitaj još

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Pre svega, reč je o pogonskim jedinicama, tačnije agregatu, budući da je, barem za početak, najavljen samo jedan motor – atmosferski 1,5-litarski četvorocilindarski benzinac, koji će zameniti dosadašnji 1.3 agregat. Oslobađa 102 konjske snage i skromnih 130 Nm, barem kada je u pitanju jedan „terenac“.

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Time su i zvanično demantovane glasine da će novi Jimny biti ponuđen u dve verzije – sa 1,2-litarskim benzincem i trocilindarskim 1.0 turbo motorom BoosterJet. Da li će se pomenuti BoosterJet pojaviti kasnije u ponudi, za sada nije poznato.

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  U svakom slučaju, uz novi 1,5-litarski motor isporučivaće se 5-stepena manuelna transmisija ili opciono 4-stepena automatska, koja će snagu prenositi na sva četiri točka u tzv. part-time režimu, kada su pogonski prvenstveno zadnji točkovi, dok se prednji aktiviraju po potrebi.

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Cene za evropsko tržište još uvek nisu objavljene, ali se pretpostavlja da će Jimny u osnovnom paketu opreme startovati od oko 15.000 evra.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: jimny, motor, noviteti, offroad, suv, suzuki, terenac