2

GDE SU SE RAZBEŽALI KONJI: Zašto novi modeli imaju manje snage!?

Za drugu polovinu godine, kupci koji su poručili SEAT Leon Cupra 300 ili Volkswagen Golf R, moraće da se pomire sa činjenicom da će dobiti model sa oko desetak “konja” manje nego što je do sada imao!

Foto: Volkswagen

Foto: Volkswagen

Iako je gotov nezabeležen trend da određeni model u prodaji, kako vreme odmiče, dolazi sa slabijim, a ne snažnijim motorom, upravo to se trenutno događa na tržištu hot hatch automobila, a „zahvatilo“ je modele kao što su Volkswagen Golf R i SEAT Leon Cupra 300.

pročitaj još

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Umesto dosadašnih 310 „konja“, Golf R će se sada isporučivati sa istim tim motorom, ali snage 300 KS, dok će Leon Cupra 300, kojoj i sam naziv deklariše snagu, sada verovatno dobiti oznaku Cupra 290. Ako se pitate zbog čega sve ovo, razlog je jednostavan – ekološke norme!

  Foto: SEAT

  Foto: SEAT

  Naime, u svetlu poslednje afere oko emisije izduvnih gasova, koja je pogodila Audi, ali i novog sistema ispitivanja izduvnih gasova WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure), koji zamenjuju dosadašnji NEDC (New European Driving Cycle), proizvođači su prinuđeni da modifikuju izduvne sisteme i katalizatore kako bi dodatno smanjili emisiju CO2, ali i NOx.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ono gde će eventualno nastati problem jeste što je solidan broj kupaca već poručio pomenute modele pre uvođenja restriktivnih mera, a biće im isporučeni u skladu sa novim propisima, odnosno sa desetak konjskih snaga manje nego što su želeli i očekivali.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: emisija gasova, golf r, leon cupra 300, seat, svet, volkswagen, wltp
  Popularni komentari
  • n
   nikola

   e baš će oni da primete na 300 konja 10 konja manje…jedino sti se krsi potpisan ugovor pri porucivanju