0

POLA VEKA POSTOJANJA: Nissan GT-R50 by Italdesign (VIDEO)

Obeležavajući 50 godina postojanja GT-R modela, kao i isto toliko godina postojanja dizajnerskog studija Italdesign, Nissan i pomenuta italijanska kompanija napravili su jedinstveni koncept pod imenom GT-R50

Foto: Nissan

Foto: Nissan

Ove godine navršava se tačno 50 godina od kada je Nissan po prvi put predstavio model GT-R, a igrom slučaja, i poznati italijanski dizajnerski studio Italdesign, takođe slavi pola veka postojanja. U tu čast, Italdesign i Nissan su udružili snage i predstavili unikatnu studiju pod nazivom GT-R50.

pročitaj još

  Foto: Nissan

  Foto: Nissan

  Baziran na Nissanu GT-R NISMO, GT-R50 je prvenac kada je reč o saradnji ove dve kompanije, a kako u Italdesign tvrde, gotovo svaki aspekt automobila je unapređen ili modifikovan. Tako je koncept sada duži, širi i niži u odnosu na NISMO, krov „spušten“ za 54 milimetra, a smanjen je i klirens.

  Foto: Nissan

  Foto: Nissan

  Novo je i veliko, zadnje krilo koje može da se podešava, međutim, ono najinteresantnije krije se ispod „haube“. Nissanov 3,8-litarski V6 twin-turbo sada je pojačan, te oslobađa 720 konjskih snaga i 780 Nm obrtnog momenta, što je za 120 „konja“ više u odnosu na NISMO verziju.

  Foto: Nissan

  Foto: Nissan

  To je postignuto zahvaljujući upotrebi većih turbo punjača trkačke specifikacije, većim interkulerom, a unapređeni su i interni delovi motora – „radilica“, klipovi, klipnjače i ležajevi. Takođe, modifikacije su pretrpeli i usisni i izduvni sistem.

  Foto: Nissan

  Foto: Nissan

  Iako je ovo sam dizajnerska studija koja za cilj ima da obeleži pola veka postojanja dva brenda, nije isključeno da će neka od rešenja naći put i do naredne generacije Nissan GT-R koja je najavljena za 2020. godinu.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: gt-r50, italdesign, nissan, noviteti