0

PAO REKORD STAR 35 GODINA: Porsche oborio apsolutni rekord Nurburgringa! (VIDEO)

Porsche je upravo odvozao najbrže vreme ikada na legendarnoj stazi Nurburgring Nordschleife, oborivši rekord star 35 godina, postavljen takođe sa Porsche prototipom!

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Najbrže vreme ikada odvezeno na Nurburgring Nordschleife stazi postavljeno je davne 1983. godine, 28 maja, kada je Stefan Bellof u trkačkom prototipu Grupe C, Porsche 956 C, postavio fantastično vreme od 6 minuta i 11,13 sekundi.

pročitaj još

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Taj rekord, star čitavih 35 godina, ovih dana je oboren, kada je Timo Bernhard, dvostruki pobednik Le Mans trke, u Porsche 919 Hybrid Evo, odvozao više nego spektakularno vreme od 5 minuta i 19,546 sekundi! Još zanimljivije zvuči podatak da je na najbržem delu staze – dugačkom pravcu Dottinger Hohe, Porsche 919 Hybrid Evo ostvario maksimalnu brzinu od čak 369 km/h!

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Ono što je interesantno jeste da Bernhard tog dana već oborio rekord, vozeći jednako fantastičnih 5:24,375 te je rekord „popravio“ u drugom izlasku na stazu! Podsetimo, nedavno je Neel Jani, za upravljačem istog ovog Porschea odvozao najbrže vreme na stazi Spa-Francorchamps – 1:41,770 što je za skoro sekundu brže od dotadašnjeg rekorda Lewisa Hamiltona u Mercedes-AMG F1 bolidu 2017. godine.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 919 hybrid evo, nurburgring nordschleife, porsche, rekord, svet