0

IZOŠTRAVANJE ČULA: McLaren 600LT

McLaren je predstavio novi model u svojoj Sports Series gami koji nosi oznaku 600LT, a biće proizveden u ograničenoj seriji, u narednih godinu dana

Foto: McLaren

Foto: McLaren

Kako je nedavno i najavio, britanski proizvođač supersportskih automobil McLaren Automotive, predstavio je novi model u okviru svoje Sports Series game – 600LT. Pre par dana, po prvi put je objavljena fotografija izduvnog sistema, s tim da se tada verovalo da će novi model nositi oznaku 570LT (Long Tail), odnosno da će snaga biti nepromenjena u odnosu na 570S.

pročitaj još

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Nova 600LT oznaka jasno sugeriše da je snaga 3,8-litarskog V8 twin-turbo motora sada povećana na 600 „konja“, a porastao je i obrtni moment na 620 Nm. Fabrika još nije saopštila podatke o ubrzanju i maksimalnoj brzini, ali je logično pretpostaviti da će biti brže u odnosu na 570S, kojem treba 3,2 sekunde do 100 km/h.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Na bolje performanse neće uticati samo snažniji agregat, već i činjenica da je 600LT za 96 kilograma lakši u odnosu na 570S, pre svega zahvaljujući obilnoj upotrebi ugljeničnih vlakana pri izradi karoserije. Takođe, i famozni izduvni sistem odmah iza motorskog prostora doneo je uštedu na ukupnoj masi, ali i poboljšanje performansi motora.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Što se tiče podvozja, tu su sada aluminijumska dvostruka poprečna ramena napred i pozadi, izrađena kovanjem, kao i kočioni sistem „pozajmljen“ od modela 650S. Velike kočione diskove „pokrivaju“ točkovi koji su „obuveni“ u Pirelli Trofeo R supersportske pneumatike.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Naravno, za bogate klijente koji uvek žele nešto posebno, tu je MSO (McLaren Special Operations) ogranak koji nudi i krov od ugljeničnih vlakana, kao i ventilisano prednje „krilo“, a sve stavke na listi dodatne opreme uglavnom pružaju dodatno smanjenje mase, te se McLaren 600LT spušta na 1247 kilograma, što je 110 kg manje u odnosu na 570S.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Cena McLarena 600LT, kada u oktobru bude počela prodaja, iznosiće oko 208.000 evra, što je za oko 40.000 evra više u odnosu na 570S. No, za tu cenu dobija se automobil koji će biti u proizvođen u ograničenoj seriji, samo tokom narednih godinu dana.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 600lt, mclaren, noviteti, twin turbo, v8