0

PRVOBITNI SJAJ: Restauriran unikatni Lamborghini Miura SVR

Jedan od kultnih sportskih automobila ’60-ih, Lamborghini Miura, danas je izuzetno tražen model, a šta te onda reći za verziju SVR koja je napravljena u svega jednom primerku!?

Foto: Lamborghini

Foto: Lamborghini

Iako je poslednjih decenija poznat po gotovo svemirskom dizajnu svojih supersportskih modela, Lamborghini je možda najveću svetsku slavu stekao sa modelom Miura, koji se pojavio drugom polovinom ’60-ih godina i ostao u proizvodnji sve do 1973. kada ga je nasledio tada revolucionarni Countach.

pročitaj još

  Foto: Lamborghini

  Foto: Lamborghini

  Tokom svog životnog veka, Miura je imala i nekoliko različitih verzija, a naročito posebna bila je SVR, ne samo zbog činjenice da je bila i najekstremnija, već i zbog toga što je proizvedena u svega jednom primerku.

  Foto: Lamborghini

  Foto: Lamborghini

  Bazirana na ionako posebnoj verziji Miura Jota, ova Miura SVR je napravljena po željama jednog od klijenata, te je nakon 18 meseci razvoja, praktično ceo svoj životni vek provela u Japanu, gde je postala inspiracija za seriju stripova pod nazivom Circuit Wolf.

  Foto: Lamborghini

  Foto: Lamborghini

  Polo Storico – ogranak Lamborghinija zadužen za restauraciju ovakvih, kultnih automobila, odlučio je da Miuru SVR vrati u tzv. fabričko stanje, za šta je bilo potrebno čak 19 meseci rada. Otežavajuća okolnost bila je i ta što je vozilo u delovima stiglo u Sant’ Agata Bolognese, a većina istih bila je modifikovana i poprilično daleko od originala.

  Foto: Lamborghini

  Foto: Lamborghini

  U odnosu na izvorni model, jedino što je naknadno ugrađeno u Lamborghinijevim pogonima jeste tzv. sigurnosni kavez koji može da se demontira, kao i sigurnosni pojasevi u četiri tačke – stvari na kojima je insistirao vlasnik, budući da planira da Miuru SVR, s vremena na vreme, “izvodi” na trkačku stazu.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: lamborghini, miura svr, restauracija, svet, unikati