1

POVRATAK KRALJA: BMW X5 četvrte generacije

BMW je odmah nakon što je Audi predstavio svoj SUV kupe Q8, javnosti prikazao novu, četvrtu generaciju modela X5

Foto: BMW

Foto: BMW

Ni nepun dan nakon što je Audi predstavio svoj novi model Q8, BMW je javnosti prikazao novu, četvrtu generaciju jednog od najpopularnijih SUV-a današnjice, model X5. Zvaničnu premijeru ovaj automobil imaće tek na Salonu automobila u Parizu, početkom jeseci, dok se u prodajnim salonima očekuje krajem godine.

pročitaj još

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Vizuelno, može se reći da novi X5 predstavlja svojevrsnu dizajnersku evoluciju aktuelne generacije, pre svega kada je reč o prednjem delu vozila, dok je pozadi, sa dominantnim, izduženim svetlosnim grupama, napravljen nešto veći iskorak u odnosu na sadašnji model.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Nova generacija porasla je u odnosu na aktuelni model, te je dužina veća za 35 mm (4921 mm), širina za 32 mm (1970 mm), pa čak i visina, i to za 11 milimetara (1737 mm). No, ono što je najbitnije, jeste da je poraslo i međuosovinsko rastojanje, i to za 42 mm, te sada iznosi 2975 milimetara, što obećava i više prostora u enterijeru.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  To će biti od naročite važnosti putnicima u trećem redu sedišta, budući da novi X5 opciono nudi mogućnost prevoza sedam osoba, s tim da je, već pretpostavljate, to uglavnom rezervisano za mlađe putnike i nešto kraće destinacije.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  U startu, BMW će ponuditi dva motora – oba šestocilindarska, jedan dizel i jedan benzinac. Verziju xDrive40i pokretaće 3,0-litarski turbo benzinac od 340 konjskih snaga dok će ljubiteljima dizela biti ponuđen xDrive30d sa 3,0-litarskim motorom od 265 KS.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Kasnije su najavljeni i M50d M sa 3,0-litarskim šestocilindrašem i četiri turbopunjača, snage 400 „konja“, kao i plug-in hibrid sa 2,0-litarskim benzincem i elektromotorom, koji će najverovatnije poneti oznaku xDrive40e.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Cena još nisu zvanično saopštene, ali se pretpostavlja da će biti nešto više u odnosu na aktuelne. Podsetimo, za osnovni X5 xDrive30d treba izdvojiti 66.700 evra (u Nemačkoj), dok M50d košta 92.100 evra.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: bmw, noviteti, suv, x5, xdrive
  Popularni komentari
  • d
   dule

   Prelep auto vrh možda damo kajena bolja