0

ZVANIČNA PREMIJERA: Audi predstavio novi model Q8

Danas je u Kini, Audi i zvanično predstavio svoj novi SUV model pod oznakom Q8, koji će biti direktan konkurent nemačkom “dvojcu” BMW X6 i Mercedes-Benz GLE Coupe

Foto: Audi

Foto: Audi

Kao što smo i najavili, Audi je danas i zvanično predstavio svoj novi model – SUV „kupe“ koji nosi oznaku Q8, a treba da se upusti u direktnu borbu za već postojećim modelima druga dva nemačka proizvođača, BMW X6 i Mercedes-Benz GLE Coupe.

pročitaj još

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Automobil je u suštini baziran na aktuelnom Q7, s tim da je ukupna dužina karoserije za 66 milimetara kraća, ali je istovremeno i za 27 mm širi od svog „rođaka“. Od Q7 se i vizuelno razlikuje, ne samo kada je reč o zadnjem delu, već je i prednja maska, zajedno sa svetlosnim grupama dosta drugačija.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  U ponudi će se u početku naći samo jedan agregat – 3,0-litarski V6 TDI od 286 konjskih snaga, a verzija sa tim motorom nosiće oznaku Q8 50 TDI. Deklarisano vreme od 0 do 100 km/h iznosi 6,3 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 232 km/h.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Nešto kasnije, najverovatnije početkom 2019. godine, ponudu će obogatiti i V6 TFSI turbo benzinac od 340 „konja“, odnosno verzija Q8 55 TFSI, dok bi Q8 45 TDI sa 3,0-litarskim TDI motorom od 231 KS trebalo da stigne krajem ove godine.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Svi motori poseduju i tzv. mild-hibrid tehnologiju sa elektro-sistemom od 48 volti. Takođe, svi modeli dolaze u Audijev quattro sistem pogona na sva četiri točka. Kada je reč o prenosu, Q8 50 TDI poseduje 8-stepeni Tiptronic menjač, dok će Q8 55 TFSI biti opremljen 7-stepenom DSG transmisijom.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Enterijer je u Audijevom stilu veoma bogato opremljen i može se reći da dosta podseća na nedavno predstavljeni A8. Tu je digitalna instrumentacija tzv. virtuelnog kokpita, dok se na centralnom delu nalaze dva displeja – jedan dijagonale 10,1 inča dok je drugi, kojim se kontroliše sistem ventilacije, 8,6 inča.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Cena još nije zvanično saopštena, ali se najavljuje da će osnovni Q8 45 TDI startovati nešto ispod 70.000 evra (u Nemačkoj), dok bi Q8 50 TDI trebao da košta od 76.000 evra.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: audi, coupe, noviteti, q8, suv, tdi, tfsi