0

BRZ KAO MUNJA: Volkswagen testirao I.D. R Pikes Peak (VIDEO)

Volkswagen je ovih dana na čuvenom prevoju Pikes Peak u Koloradu, testirao svoj trkački automobil I.D. R Pikes Peak, sa kojim namerava da krajem juna učestvuje na trci i obori aktuelni rekord za električna vozila

Foto: Volkswagen

Foto: Volkswagen

Krajem juna, u Koloradu će se održati tradicionalna Pikes Peak International Hillclimb trka, na kojoj će Volkswagen po prvi put učestvovati sa električnim trkačkim automobilom I.D. R Pikes Peak, koji je nedavno imao i prve testove na ovom čuvenom usponu, dugačkom oko 20 kilometara.

pročitaj još

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Inženjeri VW-a, kao i test-vozač Romain Dumas, najveću pažnju tokom testiranja posvetili su podešavanju oslanjanja i odabiru pneumatika i njihovog pritiska, kako bi se ostvarila što bolja trakcija prilikom izlazaka iz krivina, budući da automobil do 100 km/h ubrzava za svega 2,25 sekundi!

  To mu omogućavaju dva elektromotora, ukupne snage 680 „konja“, uz 650 Nm obrtnog momenta, koji se isporučuju na sva četiri točka. Imajući u vidu da je masa vozila svega 1100 kilograma, jasno je da je od ključne važnosti efikasno preneti pomenutu snagu na podlogu.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: ev, i.d. r pikes peak, noviteti, volkswagen