0

REZERVACIJA PRESTOLA: Rolls-Royce Cullinan

Jedan od najiščekivanijih ovogodišnjih noviteta, prvi SUV model u istoriji Rolls-Royce, Cullinan pomera granice u smislu komfora i luksuza te prenosi sve odlike eminentnog britanskog proizvođača u potpuno novu formu

Foto: Rolls-Royce

Foto: Rolls-Royce

Najavljen još pre tri godine, sada je dobio otelotvorenje. Kraljevski SUV sa imenom Cullinan ozvaničio je ulazak Rolls-Royce u jedan sasvim novi svet. Za kompaniju iz Goodwooda ovo predstavlja istorijski iskorak, za njihove poklonike ispunjenje želja i snova. Čuveni „duh ekstaze“ nije mogao da ostane imun na lobiranje bogate klijentele koja je tražila od eminentne britanske marke da „otključa nasleđe“ i podari svetu najprestižniji SUV današnjice.

pročitaj još

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  A kada SUV „potpiše” jedna od najcenjenijih marki u istoriji automobila, poznata po neprevaziđenom kvalitetu i kraljevskom luksuzu, takav model naravno polazi od ambicije da u svemu postane najbolji. Najpre, veličina je bitna jer ona doprinosi impozantnoj pojavi, a utiče i na doživljaj vožnje u samom automobilu. Zbog toga je Cullinan dobio „megalomanske“ proporcije – dugačak je 5.341 mm, širok 2.164 mm i visok 1.835 milimetara. Ako se tome doda podatak da je razmak između prednje i zadnje osovine protegnut na 3,3 metra, dobijamo jasan nagoveštaj da će putnici uživati u neprevaziđenom komforu, iskustvu u vožnji koje u Rolls-Royce metaforički nazivaju „magični tepih“.

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  Ovo je, nakon Phantoma VII, drugi RR model razvijen na aluminijumskoj „space frame” šasiji. Konstruktori su povećali čvrstinu za 30 procenata kako bi grdosija teška 2,7 tona dostigla vozna svojstva u skladu sa očekivanjima. Posebno raduje podatak da je za pogon karoserije teške 2,7 tona angažovan V12 motor zapremine 6,75 litara. Sa 571 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 850 Nm pri niskih 1.600 0/min, snaga se preko osmostepenog ZF menjača prenose na sva četiri točka.

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  RR Cullinan je, pored novog AWD sistema, dobio i upravljanje na sva četiri točka, dok sistem samonivelišućeg vazdušnog oslanjanja u skladu sa  tradicijom predstavlja jedan od najvažnijih elemenata koji pružaju nenadmašnu udobnost. Zahvaljujući vazdušnim oprugama i elektronski kontrolisanim amortizerima, oslanjanje do 100 km/h deluje proaktivno, a ne reaktivno, drugim rečima, automobil anticipira uslove puta i unapred prilagođava rad oslanjanja u zavisnosti od G-sila, ugla upravljača, parametara brzine i ubrzanja…

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  Poznato je da klijenti Rolls-Royce ne vole ograničenja i ne pristaju na kompromise. U skladu sa tim, unutrašnjost je dizajnirana i izrađena tako da zadivi i najrazmaženije kupce. Zadnja vrata se otvaraju „kontra“ što predstavlja samo još jednu od odlika po kojima je ovaj kraljevski SUV specifičan. I to nije sve… Radi lakšeg pristupa kraljevskom enterijeru, automobil se prilikom otključavanja spušta za 40 mm, a Cullinan po želji može dolaziti sa četiri ili pet sedišta, što je prvi slučaj kod RR modela. Takođe, prvi put je implementiran veliki displej osetljiv na dodir. Ipak, više se ističu neka druga tehnološka dostignuća kao što su laserski farovi, dometa čak 600 metara ili night vision sa noćnim, ali i dnevnim režimom rada.

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  Izlišno je govoriti koliko truda, znanja i iskustva su konstruktori uložili kako bi postigli efekat magičnog tepiha, baš kao što su se dizajneri potrudili da enterijer učine pravom oazom luksuza. Međutim, velika pažnja je posvećena i funkcionalnosti, jer je ovaj aristokratski  SUV zamišljen kao savršeni pratilac u svim prilikama i na svim terenima. Zbog toga u Rols-Royce ističu da Cullinan može pregaziti vodu dubine 540 mm, te da off-road režim vožnje obezbeđuje vrhunsku trakciju van asfalta. Nije bez značaja ni podatak da prtljažnik prihvata 600 litara i da su zadnja sedišta zasebno preklopiva, a kada se preklope nasloni dobija se zapremina od čak 1.930 litara, dok je utovarna površina dužine 2.245 mm.

  cullinan-mr-interior-3_resize

  Nažalost, još uvek nisu poznati neki drugi tehnički podaci, kao što je recimo vreme ubrzanja od 0 do 100 km/h, dok je maksimalna brzina 250 km/h. Takođe, javnost sa nestrpljenjem očekuje i podatak o ceni, mada će među interesentima za ovaj automobil biti mnogo onih koji neće pitati „šta košta“.

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: cullinan, ekskluzivno, noviteti, rolls-royce, suv