0

NAPRAVLJENA ZA PUTINA: Nova ruska predsednička limuzina (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin od sada će moći da se vozi u “domaćem” automobilu, budući da je ovih dana predstavljena nova predsednička limuzina Aurus, koja zamenjuje dosadašnji Mercedes S600 Pullman

Foto: press služba Predsednika Ruske Federacije

Foto: press služba Predsednika Ruske Federacije

Imajući u vidu da je danas 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, na Crvenom trgu u Moskvi održava se tradicionalna vojna parada. No, ono što ljubitelje automobila najviše interesuje jeste činjenica da je pre par dana, predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, dobio potpuno novi službeni automobil – predsedničku limuzinu.

pročitaj još

  U pitanju je automobil iz tzv. Kortež projekta, koji nosi naziv Aurus, a delo je ruskog instituta za motorne i motorna vozila NAMI, koji je u saradnji sa Porscheom i kompanijom Bosch, razvio automobil koji će zameniti dosadašnju Mercedes-Benz S600 Pullman.

  Foto: press služba Predsednika Ruske Federacije

  Foto: press služba Predsednika Ruske Federacije

  Vizuelno, predsednička limuzina pomalo podseća na Rolls-Royce Phantom, sa dominantnim hromiranim grilom koji se proteže gotovo do splitera, dok je zadnji deo prilično jedinstven, sa blago padajućom linijom krova.

  Porsche je bio zadužen za jedan od dva pogonska agregata. U pitanju je 4,4-litarski V8 twin-turbo (downsizeovan Porscheov 4.6 turbo), koji oslobađa 600 konjskih snaga i 880 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

  Drugi motor biće dostupan nešto kasnije, a delo je ruskih stručnjaka iz NAMI. Ta pogonska jedinica ima zapreminu od 6,6 litara, raspolaže sa 860 konjskih snaga i čak 1000 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: aurus, fun news, kortež, predsednička limuzina, putin, svet