0

KAO PO DANU: Volkswagenovu infracrvenu kameru dobija Touareg

Nedavno predstavljena, nova generacija Touarega uskoro bi trebalo da bude opremljena specijalnom infracrvenom kamerom koja će umnogome pomoći vozaču prilikom vožnje noću

Foto: Volkswagen

Foto: Volkswagen

Koliko je automobilska industrija napredovala, a naročito IT tehnologija koja je prati, u poslednjih desetak godina, jasno je čim se sedne u neki od novih modela premijum proizvođača, „napakovanih“ mnoštvom gedžeta koji su zaduženi po pitanju bezbednosti, ali i boljeg ugođaja tokom vožnje.

pročitaj još

  A nakon najskupljih, prestižnih modela, ta se tehnologija obično „seli“ i u nešto pristupačnije modele tzv. mainstream brendova. Dokaz za to je i Volkswagen, koji je nedavno demonstrirao mogućnosti infracrvene kamere, montirane na prednjem „braniku“, koja je zadužena da prati put ispred vozila.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  U noćnim uslovima, slika kamere se prikazuje na digitalnom displeju instrumentacije i omogućava bolju detekciju, a što je još bitnije, sistem prepoznaje i objekte koji mogu biti opasni (pešaci pokraj puta, životinje, itd.), te ih označava žutom bojom, a ukoliko ih detektuje na samom putu, onda njihovu boju menja u crvenu.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Štaviše, IC kamera može biti uvezana zajedno sa head-up displejem na kojem vozač može videti upozorenja, kao i sistemom automatskog kočenja u iznenadnim situacijama, te u slučaju opasnosti, ovaj sistem može sam, na vreme, zaustaviti vozilo. Ova kamera trebalo bi da debituje na nedavno predstavljenoj, novoj generaciji Touarega.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: IC, infracrvena kamera, svet, touareg, volkswagen, vw