0

VARIJACIJE NA TEMU: Lotus Exige Sport 410

Iz Lotusa nam stiže još jedna verzija, ovaj put modela Exige, koja nosi oznaku Sport 410...

Foto: Lotus

Foto: Lotus

Mora se priznati da je čak i dobrim poznavaocima automobilskih dešavanja, poprilično teško da isprate sve Lotusove verzije, specijalne edicije i tzv. Perfomance pakete, iako u ponudi imaju svega četiri modela – Elise, Exige, Evora i 3-Eleven.

pročitaj još

  Foto: Lotus

  Foto: Lotus

  Najnovija verzija pripada modelu Exige, a nosi naziv Sport 410. Kako u Lotusu navode, ovo je „ultimativna“ serijska verzija ovog automobila, kojeg pokreće 3,5-litarski V6 motor sa mehaničkim kompresorom. Snaga je deklarisana na 410 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove putem 6-stepenog manuelnog menjača.

  Foto: Lotus

  Foto: Lotus

  Ono što je važno kod sportskih modela jeste masa vozila, a u duhu Lotusovih automobila, i ova verzija se može pohvaliti prilično lakom konstrukcijom, koja teži svega 1054 kilograma, što će reći da je odnos snage i mase gotovo 390 KS/toni.

  Foto: Lotus

  Foto: Lotus

  Deklarisano ubrzanje do 100 km/h iznosi 3,4 sekunde, uz maksimalnu brzinu od čak 290 kilometara na čas! Ono što u Lotusu naglašavaju jeste da Exige Sport 410 generiše čak 150 kilograma aerodinamičkog pritiska na podlogu (tzv. downforce), dok se za vrhunsku trakciju brinu Michelin Pilot Sport Cup 2 pneumatici.

  Foto: Lotus

  Foto: Lotus

  Ova verzija biće dostupna i u Coupe i Roadster karoserijskoj izvedbi, a prema dostupnim informacijama, cena ovog modela iznosiće ne baš malih 97.000 evra!

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: exige, lotus, noviteti, sport 410