0

TRKAČKO NASLEĐE: Brabham BT62 u čast 70 godina kompanije

Kompanija Brabham predstavlja supersportski automobil BT62, namenjen trkačkoj stazi, čija će proizvodnja biti limitirana na 70 primeraka, u cilju obeležavanja isto toliko godina ovog nekada veoma uspešnog proizvođača trkačkih mašina

Foto: Brabham

Foto: Brabham

Nekada veoma poznata i uspešna trkačka kompanija Brabham, jedan od pravih pionira Formule 1, čiji je vlasnik svojevremeno bio i Bernie Ecclestone, a iz koje su potekli i Ron Dennis, Gordon Murray, Charlie Whiting, Herbie Blash i John Judd (Judd motori), Brabham se ponovo vraća na stazu, ali u vidu supersportskog automobila pod imenom BT62.

pročitaj još

  Foto: Brabham

  Foto: Brabham

  Ovaj model homologovan je isključivo za trkačku stazu, kojim će ova kompanija ujedno proslaviti 70 godina postojanja, a u skladu sa tim, biće proizveden u svega 70 primeraka i kao takav, može se reći da direktno „cilja“ McLarenov model Senna.

  Foto: Brabham

  Foto: Brabham

  Prvih 35 primeraka BT62 koji će stići iz Brabhamove fabrike u australijskom gradu Adelaide gde su se nekad vozile trke Formule 1, biće u bojama jedne od 35 Grand Prix pobeda u F1 šampionatu, s tim da će prvi automobil biti u kombinaciji tamno zelene i zlatne boje, baš kao i stari BT19 bolid, s kojim je Jack Brabham pobedio 1966 godine.

  Foto: Brabham

  Foto: Brabham

  Automobil pokreće 5,4-litarski atmosferski V8 motor, koji oslobađa preko 700 konjskih snaga i 667 Nm obrtnog momenta. Snaga se preko 6-stepenog sekvencijalnog menjača prenosi na zadnje točkove, a vozaču su na raspolaganju i polugice za promenu stepena prenosa na upravljaču. Ispred volana nalazi se i 12-inčni digitalni displej na kojem se očitavaju sve relevantne informacije.

  Foto: Brabham

  Foto: Brabham

  U skladu sa trkačkom namenom, i oslanjanje je tome u potpunosti posvećeno. Napred i pozadi se nalaze dvostruka poprečna ramena, i to sa tzv. pushrod podesivim setom amortizera i opruga firme Ohlins, a tu su i podesivi poprečni stabilizatori. Za zaustavljanje prilično lakog automobila, od svega 972 kilograma, brinu se karbonske kočnice firme Brembo.

  Foto: Brabham

  Foto: Brabham

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: brabham, bt62, formula 1, mclaren senna, noviteti