0

TRANSPLANTACIJA: BMW i zvanično predstavio M2 Competition

Zahvaljujući motoru koji je “pozajmljen” iz M3/M4 modela, BMW M2 Competition može se pohvaliti ne samo većom snagom, već i boljim performansama i voznom dinamikom

Foto: BMW

Foto: BMW

Kao što smo i najavili prošle nedelje, kada su „procurele“ prve fotografije, BMW je i zvanično predstavio model M2 Competition, još „oštriju“ verziju aktuelnog M2, koja ne samo da se može pohvaliti nešto boljim performansama, već ima drugu pogonsku jedinicu u odnosu na „obični“ M2.

pročitaj još

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Naime, umesto 3,0-litarskog rednog šestocilindarskog N55 agregata, koji je oslobađao 370 konjskih snaga i 465 Nm, sada se ispod haube nalazi S55 motor – takođe 3,0-litarski redni „šestak“, ali twin-turbo, koji se ugrađuje i u M3 i M4, a u M2 Competition je donekle „umiren“ i oslobađa 410 „konja“ i 550 Nm.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Upravo zbog ove činjenice, M2 Competition je teži za 55 kilograma u odnosu na regularni M2, a da bi se novi motor „smestio“ na odgovarajući način, izvršene su manje modifikacije na prednjem delu vozila, uključujući i podvozje, a dodat je još jedan hladnjak.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Takođe, BMW je za „obuzdavanje“ ove verzije ponudio i opcioni kočioni sistem koji umesto standardnih diskova prečnika 380, odnosno 370 mm, sa četvoroklipnim, odnosno dvoklipnim čeljustima nazad, sada poseduje diskove prečnika 400 mm napred sa 6-klipnim čeljustima, dok se pozadi nalaze diskovi od 380 mm sa četvoroklipnim čeljustima.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Prema zvaničnim podacima, M2 Competition od 0 do 100 km/h stiže za 4,2 sekunde u verziji sa DCT menjačem, odnosno 4,4 sekunde kada je u pitanju klasična 6-stepena manuelna transmisija. Maksimalna brzina je elektronski limitirana na 250 km/h, ali se može podići na 280 km/h opcionim Driver’s Package paketom opreme.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Cena BMW M2 Competition modela biće za oko 3000 evra viša u odnosu na „obični“ M2, što će reći da će u Nemačkoj koštati oko 63.000 evra. Prve isporuke najavljene su za sredinu leta ove godine…

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: bmw, competition, m2, motor, noviteti, twin turbo